Ilona Haas


Statenlid

Ilona Haas is opgegroeid in Spijkenisse en woont alweer bijna 10 jaar in Blaricum.

"Er is een ontelbare hoeveelheid leven op deze planeet, met evenveel recht op leven in vrijheid en zonder pijn. Helaas wordt de stem van niet-menselijke dieren nog veel te weinig gehoord, door economische belangen, onwetendheid, gebrek aan daadkracht en verleidingen van het ego. Er moeten mensen zijn die wél verantwoordelijkheid nemen voor dit leven en voor de planeet en zo iemand wil ik zijn. Ik kan niet niets doen, daar is ook helemaal geen tijd meer voor. Als echte haas in de marathon moeten we keihard en pijlsnel anderen voorgaan naar een donkergroene toekomst om de stemlozen een kans te geven. Ook de mens is daar tenslotte het meest bij gebaat.”

Ilona vindt dat er allereerst natuurlijk gewoon een stop moet komen op elke vorm van jacht. De grootvervuilers moeten direct vergroenen, en sluiten als dat niet haalbaar is. De grootste opgave ligt in de langetermijnvisie van de partij om een grootschalige systeemverandering door te voeren. Het zou mooi zijn als Noord-Holland andere provincies hierin voorgaat.

“Nu is het moment voor de noodzakelijke omwenteling naar een donkergroene, planeetbrede politiek, waar men durft te kiezen voor de toekomst in plaats van geitenpaadjes nemen.”

Ilona heeft Klassieke talen en culturen (Grieks en Latijn) gestudeerd en deed een masterstudie Archeologie, beide aan de Universiteit Leiden. Momenteel is ze strategisch adviseur erfgoed bij de gemeente Nijmegen, waar ze onder andere de kansen van erfgoed bij gebiedsontwikkelingen inbrengt, maar ook verantwoordelijk is voor het Werelderfgoed van de Romeinse Limes (rijksgrens).

Ogenschijnlijk hebben erfgoed, de focus van mijn professionele loopbaan tot nu toe, en dierenwelzijn of natuurbescherming niet zoveel gemeen. Toch vergt de zorg voor erfgoed dezelfde soort lef, activisme en onverzettelijkheid als de zorg voor de planeet:

“Als je er niet voor vecht en als je financiële opbrengst, status en onbegrensde groei laat prevaleren, is erfgoed voor je het weet onherstelbaar verwoest of voorgoed verdwenen. Met de natuur gaat het momenteel precies die kant op en dat kunnen we niet laten gebeuren!”

Al van jongs af aan is Ilona actief geweest bij de Dierenbescherming, het Wereldnatuurfonds en Stichting Wereldasielen. De politiek volgde ze nauwgezet.

“Sinds 2008 ben ik lid van de Partij voor de Dieren, nadat ik eerder - zwaar teleurgesteld over het natuur- en milieubeleid van de zittende partijen - D66 had verlaten.”

In Blaricum is ze een aantal jaar politiek actief geweest als gemeenteraadslid namens een lokale partij.

“De natuur heeft altijd mijn aandacht gehad en in mijn studietijd kwam ik in aanraking met culturen die leefden in het ritme van de natuur, de seizoenen en de cyclus van de maan. Ik ontdekte dat deze eenvoudige rituelen en gewoonten uit de natuur ook nu nog waardevol zijn om naar te leven. Zo kwam ik in aanraking met de natuurreligie, de kruidenleer en oude keltische tradities en feesten. Ik leef met bijzondere aandacht hiervoor en voel me zo nog dieper verbonden met de natuur en de planeet.”

Gerelateerd

Partij voor de Dieren op Dierendag: “Provincie en Landal Park, stop met doden van zwaar bedreigde konijnen”

Haarlem 4 oktober 2023: De Statenfractie van de Partij voor de Dieren Noord-Holland roept de provincie en Landal Park op Dierendag om te stoppen met doden van konijnen en voor diervriendelijke oplossingen te kiezen. Eerder stelde de partij vragen aan provincie Noord-Holland over waarom de provincie toestemming verleent voor het doden van konijnen op Landal Park Texel. De provincie heeft de vragen ...

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws