Partij voor de Dieren: ‘Paasveetentoonstelling Schagen, een verouderde traditie met morele blinde vlek’
Opinie
Jaarlijks komen 550 miljoen dieren in Nederland aan een triest einde in het slachthuis, of onderweg daarnaartoe. Met wat ‘mazzel’ ontkomen ze daaraan en behoren ze tot die 30 miljoen zielen die de stal niet levend uitkomen. Soms sterft zo’n dier op een landbouwshow. Dat gebeurde vorig jaar op de Paasveetentoonstelling die traditiegetrouw jaarlijks in Schagen gehouden wordt. Daar bezweek een dikbilkoe. We weten zijn naam niet, maar kunnen ons zonder veel moeite indenken hoe zijn laatste dag eruit zag. Hij kon in zijn stal al amper meer op zijn benen staan, te zwak om het onnatuurlijk gevormde en zware lichaam te dragen. Zo zwaar dat hij niet normaal kon lopen. Maar dat moest hij die dag wel. Een aanhanger in, die hem van Ossendrecht naar Schagen sleepte. Daar stond hij de hele dag in de brandende zon, tussen luide muziek en mensen die hem steeds aanraken, nieuwsgierig hoe zo’n lijf voelt. Het werd hem te veel: de tentoonstelling werd zijn dood.
Dit sterfgeval tijdens de Paasveetentoonstelling in 2024 in Schagen is zeker geen incident, maar een symptoom van een groep mensen zonder moraal of mededogen richting de dieren die ze een waardig bestaan onthouden. Want de dieren hebben niets aan de ambitie en de competitie van de boeren en de oordelende blikken van keurmeesters en slagers. Dierenartsen, dierethici, dierenrechtenorganisaties en de Raad voor dieraangelegenheden wijzen daar al jaren op. De vorig jaar overleden dikbilstier is hier een pijnlijk voorbeeld van.
Dikbillen zijn een zeer sterk doorgefokt ras, dat vooral veel voor de eigenaar op moet leveren. Veel vlees op de botten dus. Zo veel dat hij alleen via een keizersnede ter wereld kon komen (al was hem het leven dat hij kreeg waarschijnlijk liever bespaard gebleven). Zo veel dat hij niet normaal kan lopen.
Het lot van de stier uit Ossendrecht was niet eens héél veel beter geweest als hij niet vol stress naar de Paasveetentoonstelling was gesleept. Hij had, al dan niet via zijn stal, naar het slachthuis gemoeten.
Tentoonstellingen met en vooral ten koste van dieren zijn niet meer van deze tijd. En iedereen kan daar iets aan doen, te beginnen met minder vlees eten, evenementen met dieren ontlopen of zelfs actief in actie komen tegen deze dieronwaardige praktijken. Want zeg nou zelf, wie verdient er meer eer, het dier of de boer die er ten koste van een medaille verdient?
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: vergroot doelgroep participatie: "Dieren bomen mee!”
Provincie Noord-Holland heeft een participatieplan opgesteld waardoor inwoners kunnen meepraten over ruimtelijke keuzes die g...
Lees verder
Samen naar een gifvrije toekomst!
Op initiatief van de fracties van de Partij voor de Dieren in Noord-Holland en Haarlem doen maar liefst 26 maatschappelijke o...
Lees verder