Haas neemt het op voor konijnen
Eerder gaf de provincie Noord-Holland toestemming om de konijnen op het Texelse vakantiepark Landal Sluftervallei te doden, maar dankzij kritische vragen van de Partij voor de Dieren in de provincie en een gang naar de rechter door Fauna4Life en AnimalRights mogen deze bedreigde dieren nu toch worden verplaatst naar elders in de duinen, waar juist een konijnentekort is. De Sluftervallei grenst aan het Texelse duingebied.
Verplaatsen
Waar de provincie eerder toestemming gaf om de konijnen op het vakantiepark te doden, heeft de provincie nu toestemming verleend om de konijnen op het park te vangen en uit te zetten in de duinen. Ze worden daarbij eerst verplaatst naar een afgesloten stuk van de duinen bij wijze van quarantaine en op een later moment vrijgelaten. Fauna-experts en boswachters hebben een plan gemaakt voor het vangen en uitzetten. Er is een plek uitgezocht die konijnenbegrazing nodig heeft, de Eierlandse Duinen. Hier broeden vele tientallen paartjes tapuiten in konijnenholen. Dat is volgens Staatsbosbeheer uniek in Nederland, want het gaat landelijk slecht met deze vogel. Ook Duinviooltjes en grote parelmoervlinders hebben het door konijnen open gegraasde duin nodig.
Aanvullend
Het gaat hier echter wel om een ‘aanvullende’ ontheffing. De oorspronkelijke ontheffing voor afschot blijft in stand, waardoor konijnen op het park alsnog kunnen worden gedood. Maar hier laat de Partij voor de Dieren het niet bij zitten, want de Noord-Hollandse fractie heeft vervolgvragen in de planning.
Ilona Haas, Statenlid Partij voor de Dieren: “Dit is een gedeeltelijke overwinning. Wij gaan opnieuw vragen stellen aan de gedeputeerde. We moeten dieren in hun oorspronkelijke leefgebied accepteren en leren leven mét ze in plaats van domweg weer voor de kogel te kiezen. Het vakantiepark heeft er immers zelf voor gekozen in het leefgebied van de konijnen te komen, en niet andersom. Bovendien zijn er tal van diervriendelijke oplossingen voor de overlast die Landal zegt te ondervinden, zoals het park konijnproof te maken door ingegraven gaas onder de huisjes en halfverharding van de paden. Maar ook door konijnen van het park te verjagen naar de duinen buiten het park, in plaats van te bejagen. De Sluftervallei grenst aan het Texelse duingebied, waar het graaf- en knaagwerk van de konijnen juist van levensbelang is voor bijzondere planten en dieren. Voor de dan nog resterende konijnen kan de ontheffing worden gebruikt om deze te vangen en te verplaatsen naar andere plekken in de duinen. Wij zullen e Gedeputeerde oproepen om de ontheffing om konijnen te doden in te trekken. Er zijn immers niet-dodelijke alternatieven voorhanden waardoor de ontheffing in strijd is met de wet.”
Natuurherstel
Het vakantiepark, dat prat gaat om hun huisjes in de natuur, grenst aan een Natura-2000 gebied ‘Duinen en Lage Land Texel’. In het provinciaal beleid (Natura 2000-beheerplan Texel) wordt de ernstige afname van het konijn in het gebied juist als een belangrijk knelpunt gezien voor natuurherstel in het gebied. De soortenrijkdom van de duingraslanden in de grijze duinen is achteruitgegaan sinds de afname van de aantallen konijnen.
Rode Lijst
Uit onderzoek van Wageningen blijkt dat het konijn zich in zeer slechte staat van instandhouding verkeerd. Vandaar dat de Minister voor Natuur en Stikstof in 2022 de jacht van het konijn op de hobbyjachtlijst niet geopend heeft voor het seizoen 2022-2023. Er zijn 427 konijnen gedood in seizoen 2021/2022. Dat komt neer op meer dan 1 konijn per dag. Eind vorig jaar waren er nog 66 konijnen over. De rest is inmiddels afgeschoten of de nek omgedraaid. Terwijl er tal van diervriendelijke oplossingen zijn om conflicten te vermijden en samen met de natuur te leven.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Unanieme steun voor voorstel PvdD Groen in Startnotitie Gezonde leefomgeving
Met unanieme steun haalde Statenlid Marieke van Aesch in haar maidenspeech de motie groen in Startnotitie Gezonde Leefomgev...
Lees verderLeven Texels konijn nog altijd niet zeker door landjepik Landal
Konijnen op het vakantiepark Landal Sluftervallei zijn nog steeds vogelvrij, ondanks toestemming van de provincie voor het va...
Lees verder