Unanieme steun voor voorstel PvdD Groen in Start­no­titie Gezonde leef­om­geving


15 juli 2024

Met unanieme steun haalde Statenlid Marieke van Aesch in haar maidenspeech de motie groen in Startnotitie Gezonde Leefomgeving binnen.

Marieke van Aesch: “Bomen, dieren en natuur zijn altijd al heel belangrijk voor me geweest. Vandaag maak ik gebruik van mijn spreekrecht in dit huis om de natuur, de bomen, en het groen dat zo belangrijk is voor het welzijn van mens en dier, een stem te geven. Vele onderzoeken wijzen uit dat groen in de omgeving een positieve uitwerking heeft op de mentale en fysieke gezondheid. Voor mensen met lagere inkomens, die vaak geen tuin of groen dakterras hebben, is openbaar groen zelfs vaak de enige plek waar ze de heilzame werking van de natuur dichtbij huis kunnen ervaren.”

De partij is kritisch dat de provincie weliswaar een gezonde leefomgeving centraal stelt in de Startnotitie Gezonde Leefomgeving, maar dat er daarbij alleen aandacht is aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen, geluidshinder en stankoverlast. Er moet meer aandacht komen voor een groene leefomgeving, gewoon om de hoek, voor iedereen. Daarom deed de Partij voor de Dieren het voorstel om in de uitwerking van het beleid Gezonde leefomgeving juist ook groen mee te nemen.

Een ander positief signaal vanuit het college was dat gedeputeerde Olthof expliciet uitsprak dat bestrijdingsmiddelen in het landelijk gebied onderdeel zijn van de uitwerking van het leefomgevingsbeleid.

Gerelateerd nieuws

Provinciale Staten positief over onafhankelijke metingen bij Tata Steel

De provincie heeft zich in de PS-vergadering duidelijk uitgesproken voor onafhankelijk, continu en fijnmazig meten van gevaar...

Lees verder

Haas neemt het op voor konijnen

Eerder gaf de provincie Noord-Holland toestemming om de konijnen op het Texelse vakantiepark Landal Sluftervallei te doden, m...

Lees verder