Marieke van Aesch


Duocom­mis­sielid

Marieke van Aesch is geboren in Amsterdam. Ze woont in de Staatsliedenbuurt, vlakbij het Westerpark.

Na de School voor Journalistiek en een master Culturele Antropologie werkte Marieke als multimediaredacteur en content- en SEO-specialist bij o.m. de Ntr, ministeries en overheidsinstellingen.

“Ik merkte dat ik hier niet echt gelukkig van werd. Want hoeveel beter wordt de wereld hier nu echt van? Dat is dan ook de reden dat ik de politiek in ben gegaan. Wat heb je aan geld als de natuur, dieren, milieu en het klimaat ernstig worden bedreigd? Ik besloot het roer drastisch om te gooien. Ik loop nu stage bij de Statenfractie en studeer Rechtsgeleerdheid, waarbij mijn interesse uitgaat naar dierenrecht, milieurecht en bestuursrecht.”

Door de alsmaar toenemende herinrichting, bouwprojecten en wegaanleg in Noord-Holland, wordt de leefomgeving van dieren en de natuur steeds meer ingeperkt. Met alle gevolgen van dien:

“Bomen zijn het huis van vogels, insecten en dragen bij aan de biodiversiteit. Dieren hebben net als de mens recht op vrijheid en een gezonde leefomgeving. Dat geldt voor alle dieren; dus ook de gehouden dieren in de intensieve veehouderij. Het is onrechtvaardig dat dieren nauwelijks een stem hebben in de besluitvorming, terwijl de beslissingen vaak desastreus zijn voor hun bestaan.”

Marieke heeft een lijst met doelen voor de komende vier jaar:

  • kappen met kappen
  • stoppen met de intensieve veehouderij
  • inzetten op goed openbaar vervoer
  • stoppen met zinloze infrastructurele projecten
  • afronden van de Ecologische Hoofdstructuur
  • stoppen met het sponsoren van dieronvriendelijke of natuurvervuilende evenementen zoals Jumping Amsterdam en de Formule 1 in Zandvoort.

“Ik houd van tuinieren. Terwijl alle binnentuinen in mijn blok zijn bebouwd woon ik nog steeds op een kleine 30 vierkante meter en heb geen aanbouw in mijn tuin. Het is voor mij een sport om zoveel mogelijk soorten bomen, planten en bloemen op dat kleine stukje tuin te laten groeien. Ik kan wel zeggen dat ik de meeste bomen, planten en bloemen heb van de hele Staatsliedenbuurt en daar ben ik hartstikke trots op.”

Tot slot de favoriete spreuk van Marieke: “There’s no excuse for animal abuse!”

Gerelateerd

Nieuws