Na jarenlang aansporen door de PvdD stopt provincie met sponsoren Jumping Amsterdam


26 januari 2024

Haarlem 25-1-2024: In haar nieuwe beleid voor evenementensponsoring heeft provincie Noord-Holland opgenomen dat zij de sponsoring van Jumping Amsterdam dit jaar al afbouwt. De Partij voor de Dieren heeft zich hier jarenlang voor ingezet en vindt dit besluit een stap in de goede richting.

Jaap Hollebeek, Statenlid Partij voor de Dieren: “De provincie kan evenementen met dieren helaas niet verbieden. Maar we gaan wel zelf over welke evenementen we willen stimuleren met sponsorgeld. Belastinggeld geven aan evenementen waar dierenwelzijn duidelijk in het geding is, zoals bij Jumping Amsterdam, staat haaks op de afspraken die Provinciale Staten hebben gemaakt. Steeds meer mensen maken zich zorgen over dierenwelzijn en het is aan ons als overheid om daarin het goede voorbeeld te geven. We hebben dit keer op keer aangekaart, samen met onder meer dierenartsen. De provincie neemt hiermee een verstandig besluit.”

Dierenwelzijnsorganisaties als Caring Vets en Dier&Recht geven aan dat dit soort intensieve ‘sport’ bij paarden leidt tot pijn en stress. Van het dwingen van paarden in onnatuurlijke houdingen tot bitten die veel druk uitoefenen op de gevoelige paardenmond. De meeste paarden hebben na een wedstrijd letsel in de mond. En dan is er nog de wereld achter de schermen: de handel, waarbij veel veulens en paarden lijden aan chronische stress, gedragsproblemen, en aandoeningen van de maag (maagzweren) en gewrichten.

  Een andere doorn in het oog van de PvdD is de sponsoring van de Landbouwshow Opmeer. Jaap Hollebeek: “Dat is de volgende horde die de provincie moet nemen: ook stoppen met het sponsoren van dit dieronvriendelijke evenement. Net als Jumping Amsterdam promoot ook de Landbouwshow Opmeer het beeld dat dieren alleen voor het nut en plezier van mensen gefokt en gebruikt zouden moeten worden. Het beeld van een dier dat een intrinsieke waarde heeft en dus het recht om te bestaan los van zijn nut voor de mens - zoals inmiddels wettelijk erkend - komt nergens terug. Integendeel. De evenementen reppen alleen over “top-rassen”, over “de meest productieve”, over “show en vermaak.”

  Wij staan voor:

  Gerelateerd nieuws

  Verbetering faunapassage bij A1 Muiderberg door inzet van Partij voor de Dieren

  Otters hebben er lang op moeten wachten, maar ze kunnen binnenkort eindelijk veilig de provincie in en uit. In juni 2020 stel...

  Lees verder