Bijdrage bij communicatie- en participatieplan Regie op de Ruimte
Voorzitter,
de Partij voor de Dieren is een voorstander van het goed betrekken van ALLE inwoners bij de plannen die wij maken in onze provincie. Natuurlijk, met het doel meerwaarde voor inwoners en onze democratie te creëren.
Bovendien, zorgt goede communicatie en participatie, ervoor dat verschillende perspectieven, kennis en creativiteit sneller op tafel komen. Hierdoor worden besluiten beter, en ook breder gedragen. Daarom doen we, als fractie actief mee aan de Werkgroep Inwonersparticipatie.
Wat betreft het plan ‘Regie op de Ruimte’ is onze fractie voorzichtig positief over de manier waarop er aandacht wordt besteed aan inclusieve communicatie en participatie.
Echter, we zien nog een aantal punten, die volgens onze fractie wat extra aandacht verdienen:
Ten eerste missen we vertegenwoordigers, die de belangen van natuur en dieren borgen.
In de Werkgroep Inwonersparticipatie, was dat gemis al benoemd en erkend. Participatie gaat over álle belangen, dus ook die van natuur en dieren, ook als het belang niet meteen voor de grootste groep geldt. Dát is gezonde democratie.
Vandaar onze eerste motie ‘Belangen natuur en dieren borgen in Participatieplan ‘Regie op de Ruimte’ - mede ingediend door SP – met het dictum:
verzoeken het college van Gedeputeerde Staten:
bij het communicatie- en participatieplan ‘Regie op de Ruimte’ actief vertegenwoordigers die de rechten en belangen van dieren en natuur borgen te betrekken in elk van de vier thema’s,
en gaan over tot de orde van de dag.
Ten tweede, blijkt uit het ‘eindrapport Publieksonderzoek Regie op de Ruimte’ dat inwoners van Noord-Holland het meeste belang hechten aan leefbare regio’s, steden en dorpen. In dit gespreksthema P2 ligt de focus met name op goed betaalbare woningen.
Maar ‘leefbare regio’s, steden en dorpen’ gaat verder dan wonen. Verbeteren van de natuur, een gezonde plek om te wonen en recreëren, schoon oppervlaktewater, zijn de onderwerpen die men noemt als we onze inwoners raadplegen. Ik verwijs dan ook naar het eerdere Rapport Raadpleging landelijk gebied.
Het lijkt onze fractie dan ook niet meer dan logisch om onze inwoners niet alleen te informeren en aan te horen, maar ook echt iets te doen met hun ideeën en wensen. En in dit geval betekent het iets doen met en voor een groene leefomgeving.
De unaniem aangenomen motie groen in startnotitie Gezonde Leefomgeving roept hier ook al toe op.
Zet dan ook de volgende stap naar uitvoering van die motie.
Dat is echter niet gedaan en daarom een tweede motie met de titel: ‘Groen en gezonde regio’s, steden dorpen borgen in communicatieplan ‘Regie op de Ruimte’, mede ingediend door SP, met het dictum:
verzoeken Gedeputeerde Staten om:
- in het communicatie- en participatietraject ‘Regie op de Ruimte’ groen en gezondheid een sub thema te laten zijn van het thema ’Leefbare regio’s, steden en dorpen’;
en gaan over tot de orde van de dag.
Tot slot, Vinden we het initiatief van Volt voor een burgerberaad en een inventarisatie van passende onderwerpen een goed idee.
Vooral omdat je dan het voorbeeld geeft hoe je met inwoners omgaat – als je wilt dat zij begrip krijgen voor wat we aan het doen zijn.
Daarom ondertekenen we deze Motie Burgerberaad mee.
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Meten is weten: energietransitie moet sneller
Lees verder
Bijdrage bij concept Korte Termijnagenda Landelijk Gebied 2025-2027
Lees verder