Meten is weten: ener­gie­tran­sitie moet sneller


3 februari 2025

We bespreken vandaag de herijking van de Regionale Energie Strategie (RES) in Noord-Holland. Een complex maar noodzakelijk proces in de omschakeling van fossiele naar hernieuwbare energie om de opwarming van de Aarde tegen te gaan. Wij zijn de eerste generatie in Noord-Holland die te maken heeft met de gevolgen van de klimaat- en natuurcrisis. En tegelijkertijd ook de laatste generatie die het tij nog kan keren. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Want, voorzitter, er is geen tijd te verliezen. De tijd om te veranderen is nú.

 

Dat brengt mij gelijk bij mijn eerste punt: een versnelling van de opwek van hernieuwbare energie in Noord-Holland is noodzakelijk om de RES-doelen in 2030 te halen. Sinds 2021 is er voor Noord-Holland Noord 0,26 Twh bijgekomen en voor Noord-Holland Zuid 0,4 Twh. Dat betekent dat er respectievelijk nog 5 en 4 keer zoveel moet worden opgewekt in een periode van nog geen zes jaar.

 

En dat terwijl de realisatie van de zoekgebieden in verschillende gemeenten niet altijd even soepel verloopt en mede door de netcongestie de voortgang en uitvoering van de RES-doelen onzeker is en de haalbaarheid lastig in te schatten is. Het is daarom van het grootste belang de vinger aan de pols te houden.

 

Vandaar dat wij de motie Voortgang van gerealiseerde zoekgebieden en haalbare projecten indienen samen met D66, SP, Volt en de CU met het volgende dictum:

 

Verzoeken GS:

- PS jaarlijks te informeren (uiterlijk beginnende in Q1 2026) over de voortgang van gerealiseerde zoekgebieden en haalbare projecten; 
- en om de opgave versus realisatie en de trend en verwachting per jaar onderdeel te laten zijn van deze rapportage; 

 

en gaan over tot de orde van de dag.

 

En uiteraard ondertekenen we de motie van D66 om de uitvoering van duurzame energieprojecten te versnellen.

 

Ons tweede punt - en dat zal voor u allen geen verassing zijn – is dat onze fractie staat voor een natuurinclusieve energietransitie. De ongekende achteruitgang van de biodiversiteit vormt een minstens even grote bedreiging voor de aarde als de opwarming door de fossiele industrie. We kunnen de klimaatcrisis niet duurzaam oplossen als we tegelijkertijd de biodiversiteitscrisis verergeren. En hoewel wij blij zijn om in de herijking RES de ambitie te lezen om “bij de realisatie van zon- en wind op land toegevoegde waarde te creëren voor landschap en natuur en negatieve effecten te bewaken” zouden we hierin graag een stapje meer doen. Zo zou een afwegingskader waarin verplichte natuurcriteria worden opgenomen (net zoals in de woningbouw) hiervoor een mooie aanzet zijn. Wellicht kan de gedeputeerde hier onderzoek naar doen.

 

Daarnaast ondertekenen we de motie JA21 van JA21 om lokaal eigendom te stimuleren.

 

En uiteraard noemen we het toch nog maar een keer voorzitter: energiebesparing. Want energie die je niet gebruikt is het duurzaamst!

 

Tenslotte,  hoopt onze fractie dat wij als provincie in de toekomst een meer initiërende rol kunnen vervullen. Het laaghangende fruit is ondertussen door de gemeenten geplukt, maar we zien steeds meer dat sommige gemeenten bijzonder controversiële zoekgebieden aandragen, terwijl anderen aanzienlijk kansrijkere plekken die minder schadelijk lijken voor mens, natuur en landschap over het hoofd lijken te zien. Dat zou wellicht ook weer weerstand weg kunnen nemen.