Bijdrage duurzame verte­gen­woor­diging in de water­schappen


21 november 2024

Dank u wel voorzitter.

Onze fractie is uiteraard positief over minder geborgde zetels bij de invulling van de Waterschapsreglementen, naar aanleiding van de invulling van de nieuwe Waterschapswet. Want, daarmee komen we dichterbij een meer democratische invulling van deze belangrijke bestuurslaag.

Het gaat hier over water; waar al het leven in onze provincie en daarbuiten van afhankelijk is. Schoon en voldoende water is namelijk essentieel voor al onze inwoners: mens en dier. Dat onze fractie zich zorgen maakt over de kwaliteit van het Noord-Hollands oppervlaktewater is na onze actie vorige week wel duidelijk.

Het lukt Noord-Holland maar niet om onze duurzame doelen te behalen als het gaat om verbetering van de natuur, de kwaliteit van water en een gezonde bodem. Het juiste moment om te kijken hoe we de duurzame agrarische vertegenwoordiging sterker en breder kunnen maken in de Waterschappen is NU!

Agrarische bedrijven die die zich nadrukkelijk toeleggen op natuurinclusieve-, biologische en/of kringlooplandbouw zijn niet of nauwelijks vertegenwoordigd in de drie Watershappen. Wij vinden het belangrijk om te onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om deze representatie te verbreden. Omdat het ertoe kan bijdragen dat de Noord-Hollandse doelen op het gebied van natuur, water, milieu en biodiversiteit sneller worden bereikt.

Het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen en het ook anders kan! Er zijn voorbeelden van Waterschappen waar de zetels ongebouwd naar duurzame agrarische vertegenwoordigers gaan, zoals Waterschap Hunze en Aa’s.

En er bestaan al veel groene burgercollectieven (Heerenboeren, Land van Ons) en duurzame organisaties (zoals Caring Farmers en BIO-NH) die streven naar meer natuurinclusieve, duurzame en meer diervriendelijke vorm van bedrijfsvoering. Zij kunnen een positieve bijdrage leveren aan de doelen op het vlak van natuur, water, milieu en een schone leefomgeving. Bovendien staat in de Noord-Hollande Voedselvisie dat ons doel voor 2030 dat natuurinclusieve landbouw in onze provincie de standaard is.

Daarom dienen we samen met Volt en D66 de motie ‘Duurzame agrarische vertegenwoordiging in de Waterschappen’ in met het volgende dictum:

  • te onderzoeken hoe de vertegenwoordiging van duurzame agrarische bedrijven in de categorie ongebouwd versterkt kan worden;
  • daarbij te kijken naar verschillende mogelijkheden, maar in elk geval de juridische ruimte in kaart te brengen voor een wijziging in het waterschapsreglement, met oog op de invulling van geborgde zetels;
  • afstemming te zoeken met de betrokken overheden (waterschappen en provincies) en met duurzame agrarische organisaties die koplopers in de landbouw vertegenwoordigen;
  • de uitkomsten van dit onderzoek tijdig genoeg voor te leggen aan PS, zodat een mogelijke aanpassing van de waterschapreglementen in elk geval voor de waterschapverkiezingen in 2027 kan worden doorgevoerd.

en gaan over tot de orde van de dag.

Een vergelijkbare motie is vorige week door Provinciale Staten van Utrecht aangenomen. Het zou mooi zijn als onze Provincie zich daarbij aansluit.

Dank u wel!