Noord-Hollandse klimaataanpak
Voor ons ligt de Noord-Hollandse Klimaataanpak. Een lovenswaardig initiatief. Maar helaas koerst GS met deze aanpak nog steeds op 26% CO2 reductie, in plaats van de noodzakelijke 55%. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over het gebrek aan urgentie, tempo en het lef om pijnlijke keuzes te maken.
Onze fractie vraagt PS en GS aandacht voor de volgende 4 zaken:
1) In te zetten op versnelling, want er is geen tijd te verliezen. De CO2-impactanalyse van Berenschot ligt al meer dan 2 jaar op de plank. En er is nog steeds geen nieuw beleid. Terwijl dit rapport toch duidelijke aanbevelingen bevat (ik noem deze hier voor de duidelijkheid nog even kort: systeemverandering, als provincie de regie voeren en een integrale benadering). Zo is het wel mogelijk, om de doelstelling van 55% CO2 reductie wel te halen. De extra maatregelen die wij zouden kunnen nemen als provincie zijn zelfs al uitgewerkt.
2) Ten tweede zijn de procedure en de status van de maatregelen van deze Noord-Hollandse Klimaataanpak onduidelijk. Gezien het Amendement van D66 en CDA wordt deze constatering breder gedragen.
- Zijn de strategische keuzes een uitputtende of juist geen uitputtende lijst? We vinden tegenstrijdige uitspraken hierover in de beantwoording van onze vragen.
- Maken we vandaag die strategische keuzes als maatregel om de 55% CO2 reductie te behalen. Zo ja, gaan de portefeuillehouders hier dan direct invulling aan geven? Zo nee, wanneer kiezen we dan wel welke strategische keuzes worden uitgewerkt in de aanscherping van het beleid?
- En wat is de status van de aanvullende maatregelen van Berenschot (bijlage 1): behoren die ook tot de strategische keuzes?
3) Ten derde verzoeken wij GS zich als provincie duidelijk uit te spreken over de noodzaak en urgentie van deze klimaataanpak. Al zo lang horen, lezen en zien we alarmerende berichten in de media over natuurrampen, zowel in Europa als elders op de wereld, die zijn veroorzaakt door klimaatverandering. Maar ook ons voedsel, water, gezondheid, natuur en veiligheid worden ernstig bedreigd. Laten we er geen doekjes om winden en duidelijk maken dat het ons menens is!
4) En tot slot is de Partij voor de Dieren bezorgd dat de huidige aparte verantwoordelijkheid van de portefeuillehouders haaks lijkt te staan op de noodzakelijke integrale aanpak en oplossing van de problemen.
GS schrijft bijvoorbeeld zelf in de Voedselvisie (p.2) dat zij ‘zich inzet voor meer productie en consumptie van plantaardige producten, het verkorten van de ketens en voorkomen van voedselverspilling. Deze transitie kunnen wij alleen in gezamenlijkheid aanpakken.’ Maar de Noord-Hollandse Klimaataanpak bevat geen integrale uitwerking van deze gezamenlijke aanpak, noch hoe zij deze transitie kan stimuleren, ondersteunen en dus versnellen en realiseren.
Een volledige uitwerking van de Voedselvisie in de volgende versie van de Klimaataanpak zou wat onze fractie betreft een noodzakelijke stap zijn in dit proces. Zo wordt de integrale aanpak die met het transitiepad landbouw bedoelt is echt realiteit. En dat betekent dus ook dat er geen plaats is voor mestvergisters in Noord-Holland. Vandaar dat wij het amendement van D66 Mestvergisters uit Klimaataanpak mede indienen.
Wij dienen graag samen met CU het ‘Amendement Klimaataanpak vraagt inzet van iedereen’ in omdat wij ook van mening zijn dat het aspect van systeemverandering en gedragsverandering te weinig aandacht krijgt in de Noord-Hollandse Klimaataanpak.
En het Amendement D66 rol opcenten in Noord-Hollandse Klimaataanpak. Onderzoek op welke manier het verhogen van de opcenten het autogebruik van de provincie kan terugdringen.
Uiteraard is onze fractie tegen het amendement kernenergie in de Noord-Hollandse Klimaataanpak en zullen we tegen stemmen.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage Jaarstukken Recreatieschappen
Lees verder