Bijdrage bij 40 procent-versie Noord-Hollandse Klimaat­aanpak


30 mei 2024

De partij voor de Dieren is verbaasd over dit beleidsstuk. Ik citeer: “De Noord-Hollandse klimaataanpak bevat geen nieuw beleid in de transitiepaden om het gat tussen de huidige prognose en de doelstelling te dichten. “

Volgens de prognose haalt Noord-Holland slechts 30% van de beoogde en vastgelegde 55% CO2 reductie. Het haalt je de koekoek dat zonder nieuw beleid die overige 25 procentpunt (bijna de helft van het doel) niet wordt gehaald. En dat terwijl Noord-Holland met 20% van de totale Nederlandse uitstoot ook nog eens één van de grootste uitstoters van broeikasgassen is. Bovendien is Noord-Holland, vanwege haar ligging het meest kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering.

Deze coalitie doet niet wat nodig is. In het rapport van Berenschot staan belangrijke aanbevelingen om de klimaatcrisis tegen te gaan:

  1. systeemverandering,
  2. integrale benadering en
  3. Als provincie de regie voeren.

1. Systeemverandering: de PvdD heeft het al vaker gezegd: het is een illusie dat we de klimaatcrisis kunnen oplossen door optimalisatie van het bestaande, door meer technologie (zoals mestvergisters), door meer hernieuwbare energie, door duurzaam asfalt en door economische groei. Wanneer stopt deze provincie met het gerommel in de marge? Het PPLG is een bezigheidstherapie voor bestuurders en ambtenaren, de afspraken uit de bossenstrategie worden niet nagekomen en de afronding van het NNN opnieuw uitgesteld. Intussen verscheen vorige week het volgende rapport over de deplorabele staat van de Nederlandse natuur. Het Nationaal Dashboard Biodiversiteit: voor 6 van de 14 doelstellingen raakt het doel uit beeld, voor 6 andere zijn extra inspanningen nodig, en voor de laatste 2 – waaronder systeemverandering – zijn geen gegevens beschikbaar. Terwijl de doelstellingen wél glashelder zijn: herstel de natuur, maak water weer schoon, halveer de stikstofuitstoot. Zo pak je klimaatverandering aan.

2. Integrale benadering: Naast de energietransitie is een omslag in ons voedselsysteem nodig, met meer plantaardig voedsel, minder dierlijke eiwitten en met biologische kringloop landbouw. Gepaard met een radicale, duurzame verschuiving van de inrichting van de provincie, hoe en waar er wordt gewoond, gewerkt en verplaatst.

3. Als provincie de regie voeren: Is GS het eens met de Partij voor de Dieren dat we, als we deze klimaatdoelstellingen integraal willen oplossen, brede welvaart moeten gaan gebruiken als toetssteen van ons beleid? En niet langer slechts het proces met ons deelt, zoals afgelopen maandag in de TB PPLG, maar ook het doelbereik? En dan niet economische groei, maar een gezonde, leefbare en duurzame provincie. Op welke wijze gaat GS de jaarlijkse voortgang van klimaat-, en biodiversiteitsdoelen per transitiepad en per sector monitoren en rapporteren? Zodat – indien nodig – Provinciale Staten kan bijsturen om de klimaatdoelen wel te gaan halen.

Samenvattend, wat gaat GS doen om de hoognodige systeemverandering in gang te zetten, doet GS dat met een samenhangende en integrale benadering en neemt zij de regie?