Leven Texels konijn nog altijd niet zeker door landjepik Landal


3 oktober 2024

Konijnen op het vakantiepark Landal Sluftervallei zijn nog steeds vogelvrij, ondanks toestemming van de provincie voor het vangen en verplaatsen van de konijnen naar andere plekken in de duinen van Texel. De provincie heeft de oorspronkelijke ontheffing voor het doden van de dieren namelijk niet ingetrokken. De Partij voor de Dieren neemt hier geen genoegen mee en wijst GS erop dat doden wettelijk verboden is als er diervriendelijke middelen voorhanden zijn. De partij heeft vervolgvragen gesteld.

Vorig jaar leidde het doden van konijnen al tot kritische vragen van de PvdD en een gang naar de rechter door Fauna4Life en Animal Rights Nederland. Die gezamenlijke druk heeft er waarschijnlijk toe geleid dat deze ‘inventieve oplossing’ werd gevonden om de konijnen naar verschillende Natura 2000-gebieden op Texel te verplaatsen.

Vangkooien
Door het in stand houden van de oorspronkelijke ontheffing blijft het mogelijk om konijnen te doden met behulp van fret en buidel (net), geweer en hond. De dieren mogen ook worden gevangen met vangkooien, waarna de jager de konijnen kan doden door de nek te breken. De provincie ziet het verplaatsen van konijnen als een ‘gedeeltelijk bevredigende oplossing’. Met als argument voor dit ‘gedeeltelijk’ omdat er maar 90 konijnen per jaar op het eiland zouden kunnen worden uitgezet.

Diervriendelijke oplossingen

Hier laat de Partij voor de Dieren het niet bij zitten. Statenlid Ilona Haas: “We moeten dieren in hun oorspronkelijke leefgebied accepteren en mét ze leren leven in plaats van domweg weer voor de kogel te kiezen. Het vakantiepark heeft er immers zelf voor gekozen in het leefgebied van de konijnen te komen, en niet andersom.”

Er zijn tal van diervriendelijke manieren die het samenleven met dieren in de natuur mogelijk maken. “Dit is toch waar mensen voor naar een vakantiepark komen dat prat gaat op zijn huisjes in de natuur.” Statenlid Haas vindt het onbegrijpelijk dat het park dan toch gebruik wil maken van de ontheffing om te doden.

Diervriendelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld het toepassen van halfverharding op paden en het gebruik van gaas onder de huisjes. Als het park en de huisjes omheind worden door een degelijk raster, kunnen de dan nog op het park aanwezige konijnen gevangen worden en over het hek gezet. Dat is voor de konijnen veel minder stressvol dan uitzetten naar een onbekend gebied. Van uitzetten is feitelijk helemaal geen sprake meer. De Partij voor de Dieren roept de Gedeputeerde op om de ontheffing voor het doden van konijnen in te trekken. Er zijn immers niet-dodelijke alternatieven voorhanden waardoor de ontheffing in strijd is met de wet.”

Natuurherstel
De Sluftervallei grenst aan het Natura 2000-gebied ‘Duinen en Lage Land Texel’, waar het graaf- en knaagwerk van de konijnen juist van levensbelang is voor bijzondere planten en dieren. Zo doet de provincie waar ze voor is: behoud en versterking van de natuur. Vakantiepark De Sluftervallei grenst aan Natura2000-gebied ‘Duinen en Lage Land Texel’. In het provinciaal beleid (Natura 2000-beheerplan Texel) wordt de ernstige afname van het konijn in het gebied juist als een belangrijk knelpunt gezien voor natuurherstel. Het graaf- en knaagwerk van konijnen is van levensbelang voor bijzondere planten en dieren. De soortenrijkdom van de duingraslanden in de grijze duinen is achteruitgegaan sinds de afname van de aantallen konijnen. Het behouden van de konijnen in dit gebied draagt is een manier voor Provincie Noord-Holland om een van haar belangrijkste taken uit te voeren: het behoud en het versterken van de natuur.

Rode Lijst

Uit onderzoek van Wageningen blijkt dat het konijn zich in zeer slechte staat van instandhouding verkeerd. Vandaar dat de Minister voor Natuur en Stikstof in 2022 de hobbyjacht op het konijn op niet heeft geopend heeft voor het seizoen 2022-2023. Er zijn 427 konijnen gedood in seizoen 2021/2022. Dat komt neer op meer dan 1 konijn per dag. Eind vorig jaar waren er nog 66 konijnen over. De rest is inmiddels afgeschoten.

Gerelateerd nieuws

Haas neemt het op voor konijnen

Eerder gaf de provincie Noord-Holland toestemming om de konijnen op het Texelse vakantiepark Landal Sluftervallei te doden, m...

Lees verder