Risico's natuur­branden in verband met militaire oefe­ningen


Indiendatum: 7 apr. 2025

INLEIDING VRAGEN

Op donderdagmiddag 3 april is een grote natuurbrand[1] uitgebroken in het buitengebied van Ede, veroorzaakt door een oefening van Defensie, naar verluidt door het gebruik van een oefengranaat. 500 brandweerlieden moesten worden ingezet en een crisiscentrum ingericht. De omvang van de schade aan flora en fauna is nog onbekend.

Afgelopen zondag waren er meerdere natuurbranden in Noord-Holland door de aanhoudende droogte, o.a. in Heiloo, Castricum, Hilversum, Assendelft en Zaandam.[2]

In 2024 heeft de provincie Noord-Holland bijna 1 miljoen euro subsidie aan het ministerie LVVN gevraagd om natuurbranden te voorkomen of onder conttrole te kunnen houden. Het risico neemt toe door klimaatverandering en daardoor is extra inzet nodig. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil per gemeente het natuurbrandrisico in kaart brengen en beoordelen wat de gemeenten nodig hebben. Met de subsidie worden experts ingehuurd die een visie en uitvoeringsplan gaan opstellen voor de beheersing van natuurbranden in het gebied.[3]

VRAGEN

1.     Is GS Noord-Holland op de hoogte van deze natuurbrand veroorzaakt door militaire oefeningen? Kan uiteengezet worden in welke mate er vergelijkbare risico’s bestaan voor groot uitslaande natuurbranden op de oefen- en defensieterreinen in de provincie Noord-Holland?

2.     Vinden er op dit moment militaire oefeningen plaats in de provincie Noord-Holland, of gaan die plaatsvinden, waarbij er risico’s bestaan op natuurbranden?

3.     Hoe en door welke instantie wordt bepaald of een militaire oefening doorgang kan vinden bij extreme droogte; is daar toestemming voor nodig vanuit de provincie?

4.     We hebben te maken met een periode van grote droogte en er is veel water nodig geweest om de natuurbrand in Ede te beëindigen. Zijn dit soort hoeveelheden water beschikbaar en inzetbaar bij grote natuurbranden in de provincie Noord-Holland, en wat zijn de effecten van dergelijke onttrekkingen op onze watervoorraden?

5.     a) Welke acties gaat GS ondernemen of zijn er ondernomen om de risico’s van militaire oefeningen in kwetsbare natuur tegen te gaan en rampen als natuurbranden te voorkomen? 
b) Is er een calamiteitenplan/rampenplan voor incidenten met militaire oefeningen, en zo ja, zijn gemeenten en TBO’s hierbij betrokken? Kan deze gedeeld worden met PS?

6.     Welke risico's op andersoortige schade aan de natuur kunnen genoemd worden wanneer militaire activiteiten in en rond natuurgebieden zal intensiveren?

7.     Is de subsidie van het ministerie LVVN voor natuurbrandbeheersing toegekend aan de provincie? Zo ja, welk bedrag? Hoe wordt dit geld besteed?

8.     Is de visie en een uitvoeringsplan opgesteld en gaan de Veiligheidsregio’s en gemeenten maatregelen treffen om natuurbranden te voorkomen? Kunnen deze visie en uitvoeringsplan met PS worden gedeeld?

9.     Nu is het alarmfase 2, sinds half maart, wat betekent dat? En hoe worden gebruikers natuurgebieden geïnformeerd over risico’s?

 

 


 

Interessant voor jou

Zoektocht naar grootschalig festival in kwetsbaar Natura 2000-gebied Het Twiske.

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer