Vragen over de opslag van mest uit andere provincies in Noord-Holland


Indiendatum: 23 aug. 2024

Inleiding

Bewoners van de Omringdijk bij de Kreil in Wieringerwaard (gemeente Hollands Kroon) zijn in verzet tegen de bouw van een grote mestsilo voor de opslag van varkensdrijfmest, afkomstig van een Brabantse varkensfokkerij. Het verzet is zowel gericht op het dumpen van de Brabantse varkensmest in de gemeente, als op de beoogde locatie: naast een beschermd dijklichaam van de Westfriese Omringdijk.[1] [2]

De omwonenden willen dat de gemeente beleid gaat opstellen om silo’s als deze niet toe te staan, “Straks staat de hele gemeente er vol mee”. Maar volgens de gemeente heeft het geen zin om aanvullend beleid op te stellen, omdat de rijksoverheid besloten heeft dergelijke bouwwerken vergunningvrij te maken.

De akkerbouwer die de silo wil bouwen ziet deze juist als een verlichting voor omwonenden, omdat door de opslag het transport van mest beter te plannen valt. Kennelijk rijdt de akkerbouwer al veel langer varkensdrijfmest uit over zijn land, maar dan zonder tussenopslag.

Vragen

  1. Kunt u een inschatting geven van de hoeveelheid drijfmest uit andere provincies (inclusief Noord-Brabant) die jaarlijks op Noord-Hollandse akkers en weilanden wordt uitgereden?
  2. Hoe verhoudt het uitrijden van deze drijfmest zich tot de Noord-Hollandse PPLG-doelen: minder stikstofuitstoot, meer biodiversiteit, vitale bodem, gezond water en kringlooplandbouw?
  3. Hoe verhoudt het uitrijden van deze drijfmest zich tot de Voedselvisie, waarin u inzet op regeneratieve landbouw: een voedselproductie met oog voor bodem, water, biodiversiteit en dierenwelzijn?
  4. Worden akkerbouwers en veehouders betaald om deze varkensmest over te nemen?
  5. Klopt het dat een mestsilo ingevolge de Omgevingswet tot 2.500 m3 vergunningvrij is? Zie Toepassingsbereik en melding opslaan van drijfmest, digestaat of dunne fractie in een mestbassin (paragraaf 4.86 Bal) | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
  6. Valt de exacte beoogde locatie van de mestsilo aan de Kreil in Beschermd Landschap? Hebt u getoetst aan de voorwaarden hiervan? Kunt u deze toetsing delen met PS?
  7. De beoogde locatie van de mestsilo is in de nabijheid, of ligt zelfs op de Westfriese Omringdijk, welke een Beschermingsregime ‘Cultureel erfgoed’ heeft Werkingsgebieden OV NH2022 en beschrijvingen
    beschermingsregimes (noord-holland.nl)
    .
    Heeft u getoetst aan de voorschriften in Omgevingsverordening inzake bescherming van Cultureel erfgoed? Kunt u deze toetsing delen met PS?
  8. Hoe gaan GS er zorg voor dragen dat Noord-Holland niet gebruikt gaat worden als mestopslagplaats voor het mestoverschot in andere provincies?


[1] Verzet tegen ‘varkensstront uit Brabant’ groeit met de dag. Buurt in Kreil vraagt om regelgeving. ‘Straks staat de hele gemeente er vol mee’ | Noordhollands Dagblad

[2] ’Stront aan de knikker als hier mestopslag komt voor varkensfokker uit Brabant’. Bewoners Omringdijk bij Kreil in actie tegen bouw van grote silo | Noordhollands Dagblad