Partij voor de Dieren vraagt provincie kippen­fa­brieken versneld af te bouwen vanwege risico nieuwe pandemie


5 januari 2021

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren Noord-Holland heeft vandaag aan Gedeputeerde Staten gevraagd om grote kippenstallen en de intensieve veehouderij in de provincie versneld af te bouwen. Deze stallen zijn volgens wetenschappers een broedplaats voor een nieuwe pandemie, zoals corona. PvdD wijst er ook op dat meeste burgers klaar zijn met de intensieve veehouderijen en vermindering van het aantal dieren steunen.[1] Aankomende maandag gaat de partij bij de commissiebespreking van de provinciale Voedselvisie eisen dat de provincie duidelijk aangeeft wanneer ze een “veefabriekvrije” provincie wil bereiken.

Op dit moment heerst er vogelgriep (H5N8) in Nederland. Het virus is oorspronkelijk afkomstig van grote pluimveebedrijven in Azië. Net als het coronavirus is vogelgriep een zoönose: een ziekte die van andere diersoorten kan overspringen op de mens. Vogelgriepvirus H1N1, ook wel de Spaanse Griep genoemd, doodde honderd jaar geleden tussen de twintig en vijftig miljoen mensen nadat het oversprong op mensen. Nu we veel meer kippen veel te dicht op elkaar houden, is het risico voor de volksgezondheid alleen groter geworden.

Statenlid Ines Kostic van de Partij voor de Dieren: “Onze intensieve (pluim)veehouderij is een tikkende tijdbom. De huidige variant van de vogelgriep is niet gevaarlijk voor mensen, maar doordat kippen in de stallen van de vee-industrie met zo veel zo dicht op elkaar zitten, kan het vogelgriepvirus evolueren in een dodelijke én zeer besmettelijke variant. Topvirologen waarschuwen daarvoor. Dat werpt de vraag op waarom we überhaupt nog zulke stallen hebben.”

De PvdD vindt dat het nu echt tijd is om keuzes te maken, maar ziet de ‘groene’ partijen in de coalitie treuzelen.

Kostic: “De intensieve veehouderij is een ramp voor natuur, dieren en onze leefomgeving. De meeste burgers willen ervan af. GroenLinks en D66 zeggen dat ook te willen en het aantal dieren in de veehouderij te willen halveren, maar hun stemgedrag in provincie Noord-Holland houdt de status quo in stand. Ze stemden in de herfst van 2020 nog tégen twee van onze voorstellen om de uitbreiding van intensieve veehouderijen onmogelijk te maken[2] en om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor halvering van het aantal landbouwdieren in de provincie[3]. Politiek treuzelt al decennia, nu is het echt tijd om door te pakken en boeren te helpen stoppen met de intensieve veehouderij.”

Ook in Noord-Holland staan van die grote kippenstallen, met in totaal 1,4 miljoen vleeskuikens. In een kleine zes weken wordt een kuikentje van enkele tientallen grammen ‘opgeploft’ naar een slachtrijpe kip van twee kilo, de ‘plofkip’.

De kippen zitten in stallen met een enorme dichtheid. In de Wieringermeer zijn veel stallen van het Patio-type. Daarin zitten kippen in een soort stellage van vijf hoog, met ‘42 kilo kip per vierkante meter’ vergund. Dat zijn 20 slachtrijpe kippen per vierkante meter, en dan vijf hoog. Dat resulteert in 100 kippen per vierkante meter.

Statenlid Kostic: “We weten bijvoorbeeld dat in een stal in Middenmeer 367.000 kippen zitten, verdeeld over twee stallen. Dat zijn meer dan 180.000 kippen in één stal. Een tweede bedrijf van dezelfde kippenhouder, met nog eens 550.000 kippen pal naast de 367.000 kippen, is gelukkig niet doorgegaan, omdat de Raad van State het bestemmingsplan heeft vernietigd. Deze overvolle stallen met zwakke dieren vormen een broedplaats voor potentieel gevaarlijke zoönosen. De dieren zijn zwak door slechte leefomstandigheden, doorfokken en chronische stress.”

De partij wil van Gedeputeerde Staten weten of zij ook het risico ziet van het ontstaan van gevaarlijke varianten van het vogelgriepvirus in de overvolle stallen in Noord-Holland. Ook wil zij weten of de Commissaris van de Koning, belast met crisisbeheersing en veiligheid, dit onderwerp wil bespreken met o.a. gemeenten.

De partij vraagt of het college bereid is een helder doel te stellen om tegen bijvoorbeeld 2025 echt alle intensieve veehouderijen afgebouwd te hebben. Doordat in Noord-Holland minder intensieve veehouderijen zijn dan in sommige andere provincies maakt dit het makkelijker om afbouw ervan te faciliteren in een transitie naar een gewenste natuurinclusieve en veilige landbouw.[1] https://www.greenpeace.org/nl/...

[2] https://noordholland.partijvoo...

[3] https://noordholland.partijvoo...