Ook provincie tegen plan hotel in Beusebos Purmerend


10 februari 2021

Uit antwoorden op kritische vragen van de Partij voor de Dieren blijkt dat ook de provincie de plannen voor een Van der Valk Hotel in het Beusebos in Purmerend afkeurt.

Het Beusebos ligt in de kom van de rijksweg A7 en naast een woonwijk. Eerder, in 2015, had de gemeente Purmerend al het plan om het bos te kappen voor een bedrijventerrein. Ook daar stelde de Partij voor de Dieren toen vragen over aan de provincie. Dit plan is niet doorgegaan. Nu ligt er dus het plan om een enorm Van der Valk Hotel toe te staan. Hiervoor moet een aanzienlijk deel van het bos worden gekapt.

Statenlid Jaap Hollebeek van de Partij voor de Dieren: “Het is onvoorstelbaar dat het laatste stukje natuur bij Purmerend langs de A7 zelfs nog moet worden vernield. Wordt het geen bedrijventerrein dan maar een hotel, terwijl juist dit soort groene oases steeds zeldzamer en dus belangrijker worden voor de natuur, maar ook voor de inwoners. Zeldzame dieren als boommarter en baardvleermuis vinden een leefgebied in het Beusebos. Je moet er toch niet aan denken dat zij moeten verdwijnen voor bebouwing, terwijl er al zoveel bedrijventerreinen rondom Purmerend zijn waar best nog wel plats voor een hotel is?”

De Partij voor de Dieren wilde weten of de provincie het advies van de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) deelde. Die keurde het plan af, onder andere omdat het hotel met een toren van 65 meter niet voldoet aan de eisen van ruimtelijke kwaliteit. De provincie antwoordt bevestigend: zij deelt het advies.

Tegen de plannen van de gemeente is veel weerstand, omdat de bewoners het bos willen behouden. De Partij voor de Dieren staat daar vierkant achter en maakt zich ook zorgen om de gevolgen voor zeldzame diersoorten in het Beusebos, zoals boommarters en baardvleermuizen, als de bouw van het hotel doorgaat. Dat heeft tot nu toe geen rol gespeeld in het standpunt van Gedeputeerde Staten. Die effecten moeten nog door de provincie in kaart worden gebracht. Evenals trouwens effecten van stikstof op het nabijgelegen Natura2000-gebied Wormer- en Jisperveld.

Statenlid Jaap Hollebeek: “Ik snap Van der Valk ook wel. Als ze een locatie als deze met uitzicht op het prachtige Jisperveld en het werelderfgoed van de Beemster en de Stelling van Amsterdam vrijwel in de schoot geworpen krijgen, pakken ze dat cadeautje maar al te graag uit. Maar volgens mij is de overheid er nou juist voor om in het algemeen belang betere, groenere en gezondere keuzes te maken. De provincie heeft de gemeente gevraagd om een aanpassing van het plan, zodat het wellicht wel binnen de ruimtelijke kwaliteitseisen van de provincie valt. Maar dit vinden wij niet ver genoeg gaan: handen af van het Beusebos!”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vraagt provincie kippenfabrieken versneld af te bouwen vanwege risico nieuwe pandemie

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren Noord-Holland heeft vandaag aan Gedeputeerde Staten gevraagd om grote kippensta...

Lees verder

Succes: Partij voor de Dieren maakt Voedselvisie Noord-Holland plantaardiger en diervriendelijker!

Dankzij de inzet van de Partij voor de Dieren is de Voedselvisie – een plan voor de toekomst van het voedsel- en landbouwbele...

Lees verder