Unicum: Provincie spreekt zich uit tegen levend koken van kreeften en krabben


30 september 2019

De provincie gaat geen middelen meer steken in activiteiten en evenementen waarvoor krabben en kreeften levend worden gekookt. De provincie erkent dat het levend koken van krabben en kreeften onnodig wreed is en gaat daarmee in tegen landelijk beleid, dat nog steeds achter het levend koken van krabben en kreeften staat. Het geheel was het resultaat van een succesvol ingediende motie van de Partij voor de Dieren tijdens een vergadering van Provinciale Staten vandaag. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse overheidslaag zich uitspreekt tegen het levend komen van krabben en kreeften.

Ines Kostić, Statenlid voor de Partij voor de Dieren, verdedigde de motie met een “dringend appèl op het gevoel van mededogen van elk Statenlid”. In de zomer bleek dat provincie Noord-Holland een ‘exclusieve Masterclass Rivierkreeften’ had ondersteund, waarvoor mogelijk rode Amerikaanse rivierkreeften levend werden gekookt. De Partij voor de Dieren vond dat daarmee een morele ondergrens was overschreden en diende vandaag een motie in om toekomstige bestedingen van provinciaal geld in activiteiten waarbij kreeften en krabben levend worden gekookt te voorkomen.

Gedeputeerde Staten waren deze zomer in eerste instantie van mening dat er geen bezwaar was tegen deze behandeling van kreeften en krabben, omdat landelijk beleid van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dicteert dat er geen onomstotelijk bewijs is dat kreeften kunnen lijden. Landelijk is daarom nog geen verbod op het levend koken van kreeften.

Maar Statenlid Kostić wees vandaag op het voorzorgsbeginsel: “De huidige informatie over de pijn- en stresservaring van krabben en kreeften geeft meer dan genoeg reden om “redelijkerwijs te vermoeden” dat de dieren kunnen lijden. We hebben aanwijzingen dat het dier pijn lijdt, angst en stress ervaart. Dan zou de conclusie moeten zijn om te stoppen met de kwelmethoden, in plaats van door te gaan. Simpel voorzorgsbeginsel. Ons alleen beroepen op de achterhaalde nationale lijn rond dit onderwerp, is weigeren van eigen morele verantwoordelijkheid.”

De Staten gingen mee in die redenering en uiteindelijk werd de motie met een ruime meerderheid aangenomen. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse overheidslaag zich uitspreekt tegen het levend koken van krabben en kreeften. In Zwitserland en Nieuw-Zeeland is deze methode al verboden.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Afmaken van dieren om de weidevogels te beschermen is een doodlopende weg

Het afmaken van dieren in een poging om de weidevogels te beschermen is een doodlopende weg. Alle grote onderzoeken naar weid...

Lees verder

Succes: PvdD dwingt kritischer provinciaal beleid rond biomassa af

Dankzij vragen en een motie van de Partij voor de Dieren gaat provincie Noord-Holland vanaf nu strengere eisen stellen aan pr...

Lees verder