PvdD wil excuses provincie na beves­tiging OVV dat provincie jarenlang niets heeft gedaan om gezondheid van omwo­nenden Tata Steel te beschermen


17 april 2023

De overheid is te passief bij bescherming van omwonenden tegen het vervuilende bedrijf Tata Steel. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Zij publiceerde vandaag haar onderzoek naar de bescherming van gezondheid van omwonenden bij drie grote vervuilende bedrijven in Nederland, waaronder Tata Steel. De provincie leunt te veel op gegevens van het bedrijf en benut niet maximaal de mogelijkheid om zelf strengere regels te stellen. De provincie zou meer moeten investeren in zelf meten en onderzoeken.

Statenlid Ines Kostic (Partij voor de Dieren): “Dit rapport bevestigt wat we al jaren weten, uit vele eerdere gezondheidsonderzoeken: het is slecht voor je gezondheid om in de omgeving van Tata Steel te wonen. Het is een schande dat dit bedrijf al die tijd de spelregels zo heeft kunnen bepalen en de provincie de meting van de uitstoot van gevaarlijke stoffen aan het bedrijf overliet. Er is te veel ruimte gegeven aan het bedrijf om mensen ziek te maken, in plaats van gezondheid op één te plaatsen. Omwonenden zouden meer ruimte geboden moeten worden om de toekomst van Tata Steel te bepalen.”

OVV: burgers beter beschermen
De OVV concludeert dat het mogelijk en noodzakelijk is dat burgers beter moeten worden beschermd tegen de schadelijke uitstoot van industriële bedrijven. Door een gebrek aan kennis, capaciteit en gevoel van urgentie reageert de overheid vaak reactief. Zo kan schadelijke uitstoot lang voortduren.

De OVV constateert dat overheden onvoldoende gebruik maken van de mogelijkheden om de burgers te beschermen. Bijvoorbeeld waar het gaat om de uitstoot van de zogenaamde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Hieronder vallen onder andere kankerverwekkende stoffen.

Waar de Partij voor de Dieren al langer op wijst staat nu zwart op wit: de provincie had volgens wetgeving sinds 2012 de vergunning al kunnen aanscherpen. Mensen zijn al die tijd onnodig blootgesteld aan extra risico op kanker. Het is tijd dat de provincie door het stof gaat en excuses aanbiedt. De PvdD wil een provinciale enquête.

Partij voor de Dieren: kooksfabriek 2 per direct sluiten
De Partij voor de Dieren bepleit al jaren dat de provincie, op basis van het recht op gezondheid en het voorzorgsbeginsel, de meest kankerverwekkende fabriek op het terrein, zijnde de zwaar verouderde kooksfabriek 2, per direct zou moeten sluiten. Ook moet de provincie volgens de partij hardere eisen stellen aan de toepkomstplannen van Tata Steel.

Dat toekomstplan is het “Groen Staalplan”. Dit plan houdt in dat de productie op termijn overgaat van kolen naar waterstof. Maar in dat plan blijft de kooksfabriek 2 nog tot 2030 in bedrijf. Dit vindt de Partij voor de Dieren onacceptabel. Bij de bouw van deze fabriek in de jaren ’70 zijn al constructiefouten gesignaleerd en de fabriek zou eind vorige eeuw al moeten worden vervangen. Kostic: “Prioriteit voor gezondheid betekent dat de kooksfabriek 2 per direct moet sluiten. Het recht op een gezonde leefomgeving wordt geschonden.”

De partij noemt het “Groen Staalplan” van Tata Steel greenwashing. Het plan moet terug naar de burgers, zodat alternatieven als afschaling, echte verduurzaming en circulaire productie worden meegenomen in het plan.

In het debat in Provinciale Staten op 12 april bleek dat de provincie het proces van besluitvorming rond het “Heracless-Groen-Staal” door Tata Steel laat bepalen. Ook wordt geleund op onbetrouwbare emissiecijfers van het bedrijf zelf. Bewoners die alternatieve ideeën hebben en hun zorgen uiten over de betrouwbaarheid van de informatie van Tata, worden buitenspel gezet.

In januari is het rapport “De arbeidsmarktverkenning rondom Tata Steel” uitgebracht. Uit dit onderzoek blijkt dat de sluiting van de vervuilende staalindustrie in de IJmond niet tot ontwrichtende werkloosheid zal leiden en dat werkgevers staan te springen om het personeel van Tata Steel. De PvdD begrijpt dat het niet makkelijk is om een vertrouwde werkomgeving te verlaten, maar ook voor werknemers is een gezonde werkomgeving van belang. Kostic: “Wij willen dat de provincie nu echt ingrijpt en inzet op een transitiefonds om Tata werknemers te helpen in de transitie naar een gezonde baan.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren boekt winst bij de Statenverkiezingen!

Onze fractie boekte winst bij de Statenverkiezingen, en groeide van 3 naar 4 zetels. Statenlid en lijsttrekker Ines Kostic: “...

Lees verder

Uitspraak rechter: streep door goedkeuringen provincie om duizenden dieren dood te schieten

De Raad van State deed vorige week een voor de provincie pijnlijke uitspraak. De provincie heeft zes jaar lang goedkeuring ge...

Lees verder