Plant­aardig wordt het nieuwe normaal in provincie Noord-Holland


14 november 2022

Een nieuwe, duurzame en diervriendelijke norm op de menukaart, dat is het resultaat van de bij de Begrotingsbehandeling aangenomen motie ‘Duurzaam doorhappen’ van de Partij voor de Dieren Noord-Holland. Tijdens door de provincie georganiseerde bijeenkomsten is het eten plantaardig, tenzij je van tevoren doorgeeft dat je daarnaast ook vlees of zuivel wilt eten. Statenlid Ines Kostić van de Partij voor de Dieren: “Geweldig dat dit voorstel is aangenomen. Dit is een belangrijke stap in bewustwording over de impact die ons voedsel heeft op het klimaat, milieu en dierenwelzijn.”

Volgens gegevens van de provincie heeft de consumptie van zuivel en vlees binnen de provinciale catering de grootste negatieve impact op klimaat en milieu. Tegelijkertijd bleek uit provinciaal onderzoek dat Noord-Holland de klimaatdoelen met de huidige koers niet haalt: in plaats van het doel van 49% emissiereductie in 2030, haalt de provincie straks slechts 26%.

Meer plantaardig consumeren draagt bij aan het halen van klimaatdoelen, is bevorderlijk voor de gezondheid en voorkomt veel dierenleed. Volgens wetenschappers bepalen aanbod en sociale norm voor een groot deel onze voedselkeuze. De provincie doet met dit aangenomen voorstel een stap in de goede richting om de meest klimaat- en diervriendelijke keuze in de catering te stimuleren.

Met mensen die een broodje dierlijke kaas of stukje vlees willen eten is rekening gehouden: dit kunnen ze vooraf doorgeven.. Keuzevrijheid blijft dus. De provincie Groningen, de gemeenten Zutphen, Zwolle, Amsterdam, Haarlem, Delft, Rotterdam, Nijmegen en Eindhoven, de ministeries OCW en I&W en de publieke organisaties Universiteit van Wageningen, Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Radbouduniversiteit, Universiteit Tilburg en TU Delft (Bouwkunde) hebben het concept om de norm om te draaien al succesvol ingevoerd.

Statenlid Ines Kostić (PvdD): “Plantaardig het nieuwe normaal maken sluit goed aan bij de ambities die de provincie heeft als het gaat om het bestrijden van de klimaat- en biodiversiteitscrisis. De makkelijkste stap die we kunnen zetten om onze aarde leefbaar te houden, is onze catering plantaardig te maken. Daarmee behouden we keuzevrijheid, maar draaien we de huidige norm om: duurzaam en diervriendelijk wordt als standaard geserveerd en mensen die iets anders willen kunnen dat van tevoren aangeven. Win-win. Door de norm in de provinciale catering om te draaien, communiceert de provincie dat ze duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid serieus neemt en zelf ook bereid is stappen te zetten.”

Het voorstel werd mede ingediend door GroenLinks en DENK.

Gerelateerd nieuws

Begrotingsbehandeling: groen boeren heeft de toekomst

De Noord-Hollandse Statenfractie maakt elk jaar tijdens de Algemene Beschouwingen een ludiek statement, om extra aandacht te ...

Lees verder

Meld vuurwerkoverlast bij Partij voor de Dieren

Vuurwerk veroorzaakt bij veel dieren angst en stress. Elke jaarwisseling lopen honderden mensen letsel op, meestal door legaa...

Lees verder