Vragen over de analyse van de toekomst­plannen van Tata Steel door CE Delft


Indiendatum: 3 sep. 2024

Inleiding
Het bureau CE Delft heeft het rapport ‘Analyse toekomstplannen Tata Steel’ opgesteld [1][2]. In dit rapport zijn twee recente plannen voor de toekomst van Tata Steel met elkaar vergeleken: het huidige plan van Tata Steel zelf (Heracless, ook wel ‘Groen Staal Plan’)[3] en het door omwonenden en milieuorganisaties geschetste toekomstscenario Gezondheidsultimatum [4].

Gekeken is naar effecten op luchtvervuiling en gezondheidsschade, klimaat en de kostprijs van staal. Daarnaast zijn beide plannen vergeleken met de verduurzamingsplannen voor staalfabrieken elders in Noordwest-Europa. Tot slot zijn voorwaarden geïnventariseerd waaraan moet worden voldaan om beide plannen voor Tata Steel te kunnen realiseren.

De belangrijkste conclusies van CE Delft zijn:

  • de totale gezondheidsschade bedraagt momenteel 350 miljoen euro per jaar. Deze neemt met Heracless af met 38% in 2030. Na 2037 loopt dat op tot 62% minder gezondheidsschade. 'Gezondheidsultimatum' zorgt voor 90% minder gezondheidsschade in 2030;
  • Tata Steel verwacht een afname van fijnstof van 40%, maar kan dit volgens CE Delft niet onderbouwen: het is “niet van te voren zeker te maken dat de stofemissies zullen dalen naar aanleiding van de verduurzamingsplannen.”
  • de beloofde 5 Mton CO2-reductie wordt niet waargemaakt. Tata Steel blijft hangen op 4,2 Mton reductie in 2030. Bij 'Gezondheidsultimatum' neemt de nationale CO2-uitstoot af met 10,6 Mton;
  • de productiekosten stijgen bij de inzet op groene waterstof met 77-95%. Bij aardgas-CCS is dat 24-40%. Bij 'Gezondheidsultimatum' stijgen de productiekosten met 2-27%.

Vragen

  1. Wat gaat u doen om de gezondheidsschade met meer dan 38% af te laten nemen in 2030, of neemt u genoegen met 38% in de wetenschap dat 90% ook haalbaar is?
  2. Hoe en wanneer gaat u zorgen dat Tata de 40% afname van fijnstof overtuigend aantoont?
  3. Wat is het te verwachten effect (in absolute getallen) van het overkappen van de kolen- en ertsoverslag op de verspreiding van grof stof en fijnstof?
  4. Wat betekent het voor het Noord-Hollands klimaatbeleid dat de beloofde 5 Mton CO2-reductie niet wordt waargemaakt?
  5. Hoe gaat u ervoor zorgen dat Tata Steel minimaal 5 Mton CO2 reduceert in 2030?
  6. Acht u het op basis van de cijfers van de hoge productiekosten voor het maken van staal bij de inzet van groene waterstof realistisch dat Tata Steel in de toekomst over zal stappen op groene waterstof?
  7. Welke concrete gezondheidsdoelen wilt u dat met de maatwerkafspraken worden behaald en per wanneer?
  8. Bent u bereid het Rijk te vragen de conclusies van het CE Delft-rapport mee te nemen in de inzet van de onderhandelingen over de maatwerkafspraken? Zo nee, kunt u dan per in de inleiding van deze vragen genoemde conclusie van het CE Delft rapport aangeven waarom u die niet relevant vindt?

[1] Analyse toekomstplannen Tata Steel | Greenpeace Nederland - Greenpeace Nederland, juli 2024
[2] Gezondheidsschade door Tata Steel bedraagt 350 miljoen euro per jaar | Trouw
[3] Green Steel Plan | Tata Steel (tatasteelnederland.com)
[4] https://gezondheidsultimatum.nl/