PvdD Noord-Holland ziet steun voor idee krimp lucht­vaart toenemen tijdens Protes­tival


17 december 2019

Schiphol, staakt uw wild geraas. Krimp de luchtvaart.” Dat was de boodschap van de Partij voor de Dieren (PvdD) dit weekend, tijdens het “Protestival” op Schiphol: een vreedzaam protest tegen de groei van de luchtvaart, georganiseerd door Greenpeace. Net voor het protest stelde de Noord-Hollandse Statenfractie van de PvdD ook vragen aan de Gedeputeerde Staten, waarin de fractie eist dat provincie Noord-Holland haar verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de natuur en alle inwoners van de provincie neemt. De Partij voor de Dieren was de eerste politieke partij die voor een krimp van de luchtvaart pleitte en krijgt nu steeds meer partijen mee.

De Statenfractie van Noord-Holland was met collega’s van de Tweede Kamerfractie en de Statenfractie van Flevoland dit weekend op Schiphol om samen met andere bezorgde burgers een krimp van de luchtvaart te eisen. De PvdD heeft zich als eerste politieke partij op gemeentelijk, provinciaal en nationaal niveau ingezet op een krimp van de luchtvaart en krijgt daar nu steeds meer steun voor.

“Het Protestival was een geweldige, vreedzame actie. Mensen van alle leeftijden en achtergronden die met compassie opkomen voor gezonde natuur en lucht." Een duidelijke boodschap naar álle overheden. Tien- tot vijftienduizend Nederlanders overlijden jaarlijks aan de gevolgen van vieze lucht en lawaai. Vooral rond Schiphol en Amsterdam zijn de gezondheidsrisico's hoog, zo heeft RIVM ook laten zien. Dat coalitiepartijen D66, PvdA, VVD en GroenLinks zich alleen blijven verwijzen naar het Rijk is onacceptabel. Als het Rijk onze burgers, dieren en natuur niet beschermt, dan heeft provincie Noord-Holland de plicht om tegen het Rijk te zeggen: tot hier en niet verder,” zegt Statenlid Ines Kostic die aanwezig was bij het protest op Schiphol.

In provincie Noord-Holland werd eerder de motie “Groei Schiphol van de baan” van de partij aangenomen, waarin werd opgeroepen om de wens van inwoners rond groei van Schiphol te respecteren. Uit een publieksonderzoek, uitgevoerd door de provincie, bleek namelijk dat de burgers geen groei van Schiphol willen en dat ze aangeven het ‘verbeteren van de luchtkwaliteit’ van zeer groot belang te vinden en deze opgaven te verkiezen boven economische doelen.

Gedeputeerde Staten lijkt die motie op dit moment helemaal niet uit te voeren. In de recent ingediende vragen vraagt PvdD Statenlid Jaap Hollebeek zich onder andere af wanneer Gedeputeerde Staten hiermee eindelijk aan de slag gaan en hoe ze de burgers gaan beschermen tegen overlast en gezondheidsschade veroorzaakt door Schiphol.

Wij staan voor:

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Provincie kaart investeringen met groot dierenleed aan bij ABP

De provincie Noord-Holland gaat het pensioenfonds ABP een brief sturen waarin zij aandacht vraagt voor duurzaamheid, eerlijke...

Lees verder

Oproep van Caring Vets aan Provincie Noord-Holland

De rol en status van het dier zijn de laatste jaren in onze maatschappij sterk veranderd. Hoewel men het acceptabel vindt om ...

Lees verder