Noord-Holland neemt eerste stap voor rechten voor de Waddenzee


31 mei 2023

Tijdens een debat over het Waddenfonds nam Noord-Holland gisteren een voorstel van de Partij voor de Dieren aan om een expertmeeting te organiseren over de mogelijkheden om de Waddenzee rechten te geven. Ook de Provinciale Staten van Friesland en Groningen en de waterschappen worden uitgenodigd. Een meerderheid van de Provinciale Staten vindt het belangrijk om het Waddengebied als Werelderfgoed beter te beschermen. Wereldwijd zijn rechten voor de natuur in opmars. Noord-Holland riep met een ander voorstel van de PvdD het Waddenfonds ook op om zoveel mogelijk te kiezen voor het financieren van activiteiten die de natuur in het Waddengebied versterken. “Een belangrijke stap voor de natuur en toekomstige generaties,” stelt Statenlid en initiatiefnemer Ilona Haas.

Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 400 initiatieven die de rechten van de natuur opnemen in lokale en nationale wetgeving, waaronder in Ecuador en Spanje. Eind vorig jaar overhandigden onderzoekers in opdracht van de Waddenacademie aan minister Van der Wal (Natuur) een rapport over de toekenning van rechten aan de Waddenzee. De conclusie was dat de Waddenzee rechtspersoon kan worden in het Nederlandse rechtssysteem. Dat biedt kansen om de Waddenzee beter te beschermen.

Statenlid Ilona Haas: “Op papier is de Waddenzee beschermd, maar in praktijk wordt het gebied ernstig bedreigd door menselijke activiteiten zoals visserij en lozingen door bedrijven. Het gaat niet goed met de broedplaats en het overwinteringsgebied van miljoenen vogels. Het gaat niet goed met het ecosysteem waar meer dan 10.000 unieke planten- en diersoorten van afhankelijk zijn, maar uiteindelijk ook wij als mens. Er is duidelijk een andere logica nodig om de natuur beter te kunnen beschermen dan we tot nu toe gedaan hebben met onder andere het Waddenfonds. Dat kan door de natuur als zelfstandige en gelijkwaardige entiteit te erkennen. Als fossiele bedrijven rechtspersoonlijkheid hebben, waarom zou een van de meest bijzondere stukken natuur ter wereld dat dan niet verdienen?”

Een meerderheid van de Provinciale Staten heeft nu de keuze gemaakt om de mogelijkheden verder te verkennen en de ecologie een extra impuls te geven via de activiteiten van het Waddenfonds. De voorstellen van de Partij voor de Dieren werden onder andere gesteund door SP, Volt, ChristenUnie, GroenLinks, D66 en PvdA.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Jij kunt helpen om Noord-Holland gezond, schoon en veilig voor mens en dier te maken!

🚨 De provincie vraagt jouw advies! Binnenkort gaan we in Noord-Holland belangrijke keuzes maken over het landelijk g...

Lees verder

Partij voor de Dieren: ‘Nieuwe coalitie is oude wijn in nieuwe zakken'

De Partij voor de Dieren vindt het coalitieakkoord van BBB, VVD, GroenLinks en PvdA onduidelijk, onverantwoord en niet toekom...

Lees verder