Werkbezoek natuurinclusief bouwen in Noord-Holland
Op initiatief van de Partij voor de Dieren ondernam een delegatie Statenleden op maandag 4 november een werkbezoek ‘natuurinclusief bouwen’ in onze provincie, met als doel onze collega Statenleden hierover te informeren. In discussies en besluiten over het Ruimtelijk Voorstel en de Actieagenda Wonen is er genoeg aandacht voor klimaatneutraal bouwen, maar staat natuurinclusief bouwen nog niet hoog op de agenda.
Een grote uitdaging in de woningbouw ligt in het koppelen van verschillende doelen: voorkomen van klimaatverandering, verminderen van grondstoffenverbruik en voorkomen van verlies biodiversiteit en herstel van natuur. Ambtenaren werken aan de versie 2.0 van het Convenant Toekomstbestendige Woningbouw MRA, met daarin ook een aanpak voor biobased bouwen. Dit convenant geeft gemeenten een gelijk speelveld voor toekomstbestendige woningbouwprojecten. Met als opmerkelijkste conclusie: hier zijn geen tot nauwelijks meerkosten aan verbonden!
De gemeente Zaanstad bleek een koploper op het gebied van regelgeving. Hun ecoloog presenteerde een helder puntensysteem voor gemeenten en projectontwikkelaars, voor het bevorderen van de omgevingskwaliteit en het versterken van de biodiversiteit in stedelijk gebied. Op basis van kavelgrootte, voetprint en hoogte van het project geeft dit systeem aan welke maatregelen getroffen moeten worden om deze kwaliteiten te waarborgen langs 3 samenhangende assen: nestgelegenheid, gebouwgebonden groen en omgevingsgroen.
Wickevoort in Cruquius, dat aansluiten bezocht werd, was een schoolvoorbeeld van hoe dit kan worden uitgevoerd. Oude bomen zijn zo veel mogelijk bewaard gebleven. Daartussen en omheen wordt het project gebouwd: goed geïsoleerde (deels houten) nieuwbouwhuizen, veel ruimte voor water, nestgelegenheden in alle gevels en groene heggen voor vogels. De Slotvrouwe in Heemskerk - twee woontorens aan de rand van de bebouwde kom - is ontworpen met behoud van vlieg- en foerageerroutes van zo’n 3000 vleermuizen, die vrijelijk via het dak een speciaal voor hen ontworpen ruimte in en uit kunnen vliegen.
Kortom: het kan, en zelfs zonder of slechts met minimale meerkosten, mits de projectplanning vanaf het begin rekening houdt met natuurinclusief bouwen. Of, zoals de projectplanner uit Heemskerk het verwoordde: met “mensinclusief natuurherstel.”
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Partij voor de Dieren doet mee aan reddingsactie muskuseenden in Oostzaan
De Partij voor de Dieren was op woensdag 9 oktober aanwezig bij een actie waarbij muskuseenden zouden worden gevangen in Oost...
Lees verderWijs met de Waddenzee
OpinieartikelIedereen die er ooit geweest is, herkent het. Je hart dat een sprongetje maakt, als je de rust, ruimte en eindel...
Lees verder