Provincie Noord-Holland verbiedt vuurwerk in stil­te­ge­bieden defi­nitief


22 oktober 2020

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben op 22 oktober ingestemd met een voorstel van de Partij voor de Dieren om vuurwerk in zogenaamde stiltegebieden definitief onmogelijk te maken. Een stiltegebied is gericht op het bewaken van rust en natuurlijke geluiden van flora en fauna, maar tot gisteren was het in praktijk nog mogelijk om in het gebied vuurwerk af te steken.

Het verbod is met het aannemen van het amendement vastgelegd in de nieuwe, veelbesproken Omgevingsverordening van provincie Noord-Holland. In eerste instantie was nog met een ontheffing mogelijk om toch vuurwerk in stiltegebieden af te steken, maar de Partij voor de Dieren maakt daar nu een eind aan.

Statenlid Ines Kostic (PvdD):Stiltegebieden zijn schaarse stukjes Noord-Holland waar mens en dier echt rust kunnen vinden. Dat moet je koesteren, niet verknallen door vuurwerkfeestjes mogelijk te maken. Vuurwerk is bovendien zeer milieuonvriendelijk en een meerderheid van burgers wil een algemeen vuurwerkverbod. Dit is een belangrijke stap in bescherming van een gezonde en groene leefomgeving.”

Op deze website van provincie Noord-Holland is precies te zien welke gebieden als stiltegebieden zijn aangewezen en waar dus vanaf nu geen vuurwerk meer mogelijk is. Het gaat om onder andere grote delen van Texel, Wieringen Noord en Zuid, Robbenoordbosch, De Weere, Het Grootslag, Petten, Schoorlse Duinen, een stuk rond Venhuizen, Bergermeer en omstreken, Starnmeerpolder, Kennemerduinen, Ilperveld, Ransdorp Holysloot, Bovenkerkerpolder en Vechtplassen en -polders.

Gerelateerd nieuws

Burgers moeten meer meeprofiteren van opbrengsten energietransitie

De provincie Noord-Holland gaat zich sterker inzetten om burgers mee te laten profiteren van de energietransitie, waarbij e...

Lees verder

PvdD stemt tegen grijze Omgevingsverordening 1.0 en dient groene verbetervoorstellen in

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben op 22 oktober ’20 de veelbesproken Omgevingsverordening vastgesteld. In deze vero...

Lees verder