Partij voor de Dieren verrast vrij­wil­ligers Repair Café met vegan taart en schroe­ven­draaiers


30 oktober 2019

Handige vrijwilligers van het Repair Café in Haarlem werden getrakteerd op vegan taart en twee speciale schroevendraaiers. De traktatie komt van de Noord-Hollandse Statenfractie van de Partij voor de Dieren, die op deze manier wilde vieren dat het landelijk initiatief Repair Café deze maand 10 jaar bestaat. “Deze mensen besparen jaarlijks tonnen afval en CO2 en zorgen voor verbinding in de buurt. Dat mag vaker beloond worden. Dus weg met de wegwerpcultuur en op naar het Repair Café,” zei PvdD Statenlid Ines Kostić die de cadeaus kwam brengen.

Iedereen heeft weleens een fietslicht dat het niet meer doet, een telefoon die niet meer aangaat of een gat in een dierbare broek. Meteen iets nieuws kopen zorgt voor verspilling en afval. Daarom is 10 jaar geleden het concept van een Repair Café opgericht. Daar ontmoeten buurtbewoners en handige vrijwilligers elkaar om spullen een nieuw leven in te blazen. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan in het Repair Café, onder het genot van koffie of thee, samen met de deskundigen aan de slag.

De Noord-Hollandse Statenfractie van de Partij voor de Dieren beloonde dit werk van vrijwilligers met een zelfgemaakte plantaardige taart en speciale schroevendraaiers. Omdat producten niet meer zo worden gemaakt dat ze makkelijk te repareren zijn, besteden de klussers van het Repair Café een groot deel van hun tijd alleen al aan het openen van kapotte spullen. Speciale schroevendraaiers zijn dan van groot belang. De aanwezige vrijwilligers reageerden dan ook erg enthousiast op de verrassing.

De Partij voor de Dieren zet zich vaker in tegen de zogenaamde ‘wegwerpcultuur’. In december van afgelopen jaar dienden ze succesvol een initiatiefvoorstel in, waarmee ze provincie Noord-Holland de eerste afvalloze provincie willen maken.