Partij voor de Dieren luid en duidelijk aanwezig op Mani­fes­tatie Krimp Lucht­vaart


14 mei 2022

“Minder vluchten!”. Dat was de boodschap dit weekend van de landelijke manifestatie Krimp Luchtvaart. Daar waar de Partij voor de Dieren de eerste politieke partij was die voor een krimp van de luchtvaart pleitte, sluiten meer en meer partijen en organisaties zich hierbij aan.


De Noord-Hollandse PvdD-Statenfractie was, met onder andere Kamerlid Lammert van Raan, raadsleden Melchior Mattens en Stella Pieterson uit Zaanstad en Jacqueline van den Broek van de fractie Haarlem, dit weekend op Schiphol om samen met andere bezorgde burgers een krimp van de luchtvaart te eisen.

Statenlid Jaap Hollebeek: “Het is een dogma dat meer vliegbewegingen automatisch leiden tot een positieve bijdrage aan de economie, maar dat blijkt in de praktijk veel genuanceerder te liggen. De gedachte dat meer per definitie altijd beter is, is echt niet meer van deze tijd. We moeten terug in het aantal vliegbewegingen op Schiphol, naar het aantal van 300.000 per jaar in 2030. Als je ergens binnen 24 uur met de trein kunt komen, waarom zou je dan niet voor de veel schonere trein kiezen? De overheid zou veel meer moeten inzetten op toegankelijk en betaalbaar treinvervoer.”

Meerdere sprekers, waaronder Lammert van Raan, Milieufederatie Noord-Holland en Milieudefensie, benoemden pijnpunten van Schiphol, KLM en het beleid van de Rijksoverheid en de provincies. Genoemd werden onder andere vliegherrie, klimaatverandering, loze beloften, ontbreken van vergunningen, stikstofuitstoot en dus aantasting van natuur, uitstoot van giftige ultrafijnstof, het ontbreken van normen die omwonenden voldoende beschermen, (studenten)woningen die niet kunnen worden gebouwd vanwege te veel geluid of een niet-klaagcontract bij het koopcontract van een woning in de buurt van Schiphol. Sprekers lieten zien dat er sprake is van een situatie waarin de overheid een groot bedrijf illegaal laat voortbestaan, gestut door miljardensubsidies.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren in verzet tegen opnieuw toestaan groot festival in natuurgebied Het Twiske

Partij voor de Dieren gaat de provincie vragen stellen over het opnieuw toestaan van het grootschalige evenement. Het Lente K...

Lees verder

Voorstel Partij voor de Dieren om dierlijke slachtoffers windturbines te voorkomen unaniem aangenomen

Een motie van de Partij voor de Dieren om faunaslachtoffers te voorkomen bij windturbines werd met algemene stemmen aangenome...

Lees verder