I AMsterdam krijgt opvolger: WE PLANET


2 maart 2019

Amsterdam, 27 februari - I AMsterdam krijgt een opvolger: WE PLANET. De letters verrijzen op zaterdag 2 maart vanaf 14:00 op het Museumplein, en zijn gemaakt van plastic zwerfafval. WE PLANET is een statement voor een Plan B dat de wereld weer plasticvrij en gezond moet maken, aldus de Partij voor de Dieren, die de actie organiseert. Lilly Platt, het tienjarige meisje uit Zeist dat nationale en internationale bekendheid verwierf als klimaatstaker en met haar initiatief Lilly’s Plastic Pick-Up, komt ook helpen.

Het Plastic Pact dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vorige week sloot met het bedrijfsleven, gaat volgens de Partij voor de Dieren niet ver genoeg. Het pact zet vooral in op verbeteren van het recyclingproces in plaats van op het verminderen van plastic gebruik, en voert geen statiegeld voor blikjes en kleine flesjes in. “We gebruiken jaarlijks 250 miljoen ton plastic. Daar valt niet tegenop te recyclen,” zegt Lammert van Raan, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren en een van de aanwezigen zaterdag. “Als we zo doorgaan, zal er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zitten. WE PLANET roept op tot een radicaal andere koers. We moeten echt afstand nemen van de wegwerpcultuur. Voor onszelf, maar vooral ook voor dieren en toekomstige generaties, die buiten hun schuld de dupe worden van onze rotzooi.”

De Partij voor de Dieren roept mensen op hun ‘wijkzwerfies’ (zwerfafval uit eigen buurt) naar het Museumplein te brengen om er de letters mee te bouwen, of om vanaf 11:00 te komen helpen met het verzamelen van zwerfafval rond het Museumplein. Om 15:30 worden de letters gepresenteerd.