Uitspraken Pride-voor­zitter over vluch­te­lingen


Indiendatum: mrt. 2020

De voorzitter van stichting Amsterdam Gay Pride (AGP), Frits Huffnagel, zei vorige week dinsdag in het radioprogramma Spraakmakers dat vluchtelingen niet meer toegelaten moeten worden in Nederland. Huffnagel zei ‘nee, geen nieuwe vluchtelingen en ‘dat het elke keer hetzelfde is,’ waarna hij vervolgde: “Wij zien een kind en denken dan: o, wat zielig, terwijl we niet zien dat de vader misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder dat heeft gefaciliteerd.”

Het is een uitspraak die het recht - afgeleid uit Vluchtelingenverdrag en het Europees recht- van alle mensen om asiel aan te vragen in twijfel trekt, die allerlei zaken over vluchtelingen insinueert en die niet hoort bij de voorzitter van een meerdaags evenement dat staat voor inclusie en acceptatie.

Deze uitspraken kunnen niet los worden gezien van Huffnagel’s functie als Pridevoorzitter. Veel mensen en organisaties (waaronder UNHCR) hebben de uitspraken veroordeeld. De grootste LHBTIQA+ belangenorganisatie van Nederland, COC, doet afstand van de uitspraken, vraagt om een aftreden van Huffnagel en schort de samenwerking met AGP op.

De provincie is van plan om mee te doen aan de Pride en meer specifiek de Canal Parade. Daarom de volgende vragen aan GS:

1. Zijn GS het met o.a. COC eens dat de uitspraken van Frits Huffnagel onverenigbaar zijn met de boodschap die we tijdens de Pride en Canal Parade willen uitdragen? Zijn ze ook bereid de uitspraken van Frits Huffnagel te veroordelen en dat ook naar AGP te communiceren?

2. Welke gevolgen heeft het aanblijven van Frits Huffnagel als voorzitter van AGP voor de provinciale deelname aan de Canal Parade?

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Het verduurzamen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid via het Nationaal Strategisch Plan en lobby

Lees verder

Vragen over toestemming provincie NH voor grootste biomassacentrale in Diemen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer