Varken zet aan tot nadenken


8 januari 2019

Nederland krijgt te maken met een reusachtig kunstwerk dat staat voor dierenwelzijn. Dinsdag 8 januari wordt namelijk een enorm varken onthuld op het Houtplein. Het kunstwerk 'Ode aan het Varken' van Jantien Mook is een echte blikvanger en wil de inwoners van Haarlem met zijn komst laten stilstaan bij het welzijn van landbouwdieren. De Partij voor de Dieren heeft samen met dierenbeschermingsorganisaties de creatie van het kunstwerk mogelijk gemaakt. Om 16.00 uur wordt het in het bijzijn van Jantien Mook onthuld door Fabian Zoon, lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren in Noord-Holland. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn, is van harte welkom.

Op een creatieve manier aandacht vragen voor het dierenwelzijn

Het kunstwerk vraagt op positieve wijze aandacht voor het welzijn van dieren die leven in de vee-industrie. Voor kiloknallers worden varkens, kippen, koeien, konijnen en geiten gefokt en opgehokt in megastallen onder ziekmakende omstandigheden. Ook steeds meer mensen worden ziek door fijnstof, ammoniak en ziektekiemen in de lucht. Bovendien maken stalbranden honderdduizenden slachtoffers per jaar. Het aantal landbouwdieren dient drastisch te worden ingeperkt omwille van het milieu, de natuur, de volksgezondheid én het dierenwelzijn. 'De sprong' die het varken maakt staat voor vrijheid, vreugde en leven; een beweging die kenmerkend is voor mens en dier die in vrijheid leven.

Wat wilt de Partij voor de Dieren hiermee bereiken?

Lijsttrekker Fabian Zoon: ,,Het is geweldig dat het kunstwerk 'Ode aan het Varken' de komende weken in Haarlem te zien is om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. In Noord-Holland zitten 1.515.807 dieren in krappe, donkere stallen. De Partij voor de Dieren wil naar een streekgebonden, plantaardige en biologische productie van voedsel. Daar speelt het bestuur van de provincie een grote rol in. Zo beslist de provincie over de bouw en uitbreiding van megastallen en kan de provincie een snelle omschakeling naar duurzame landbouw stimuleren".

Het kunstwerk 'Ode aan het Varken' is van 8 januari tot en met 28 januari te zien op het Houtplein in Haarlem.

Om deze video te bekijken worden cookies geplaatst van een derde partij.
Cookies accepteren of bekijk video in een nieuw scherm