Noord-Holland roept Tweede Kamer op: steun de trans­gender gemeen­schap en de wijziging van Trans­gen­derwet


10 oktober 2022

Provincie Noord-Holland omarmt het idee van de Partij voor de Dieren om steun uit te spreken voor het wijzigen van de Transgenderwet. Deze week wordt er in de Tweede Kamer gestemd over het versoepelen van die wet, waardoor transgender, intersekse en non-binaire personen meer recht krijgen op zelfbeschikking, het mensenrecht om zelf de keuzes te maken over wie je bent. De wijziging maakt het voor trans en intersekse personen mogelijk om zonder tussenkomst van de rechter de geslachtsregistratie (M/V) in het paspoort te wijzigen.


De provincie is na gemeente Amsterdam de tweede overheid die een oproep doet aan de Tweede Kamer om het recht op zelfbeschikking van trans personen te steunen door voor de wijziging van de Transgenderwet te stemmen. De Partij voor de Dieren wees de provincie op het feit dat trans personen bovengemiddeld veel te maken hebben met discriminatie en geweld. Zij kampen ook veel vaker met depressie en zelfmoordgedachten, omdat ze weinig sociale steun ervaren en niet zelf mogen beslissen over wie ze zijn. Met de discussie rondom hun zelfbeschikkingsrecht lezen zij bijna agelijks op sociale media en in de krant hoe er tot in de Tweede Kamer desinformatie over hen wordt verspreid. Daarom is de partij blij dat de provincie ze juist nu een hart onder de riem steekt.

Statenlid Kostić: “De provincie mag zich sinds 2019 een Regenboogprovincie noemen. Daarbij past het om ons duidelijk uit te spreken voor het recht van trans personen om zichzelf te zijn. Het gaat hier niet om abstracte hokjes en cijfers. Het gaat om onze inwoners. Onze vrienden, kennissen, familieleden. Het gaat om hun mentale gezondheid en het recht om zelf te beslissen wie ze zijn en daarin gesteund te worden. We zijn blij dat provincie Noord-Holland een duidelijk signaal heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Noord-Holland koos vandaag voor medemenselijkheid!”


Het voorstel werd mede ingediend door SP, GroenLinks en PvdA.Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Noord-Holland geeft toekomstige generaties een stem en tikt ABP en ABN AMRO op de vingers

Noord-Holland geeft toekomstige generaties een stem met de Toekomststoel. Deze wordt door jongeren ontworpen en op een promin...

Lees verder

Partij voor de Dieren: “Uitbreiding intensieve veehouderij kan echt niet meer”

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren Noord-Holland vindt het hoogtijd dat de provincie uitbreiding van intensieve ve...

Lees verder