Ganzenverdelger Duke Faunabeheer weer actief in de Zaanse polders
Honderden ganzen werden dinsdagmiddag 4 juni '24 bijeengedreven naar een kar in Polder Westzaan, waar zij ter plekke vergast werden, een pijnlijke en angstige dood. Animal Rights en de Partij voor de Dieren Zaanstad en PvdD Noord-Holland waren ooggetuige bij deze ganzenvergassingsactie van Duke Faunabeheer.
Vergassing met koolstofdioxide zorgt voor stress, angst en pijn. Niet alle ganzen worden gevangen, sommige weten te ontkomen. Deze ganzen moeten het zien te redden zonder hun soortgenoten en zonder hun familie.
In Nederland worden jaarlijks vele tienduizenden ganzen vergast, met toestemming van de provinciebesturen. Een groot deel hiervan vindt plaats in Noord-Holland.
Statenlid Ilona Haas: "Ganzen zijn schattig met hun kleintjes maar zodra ze kunnen vliegen worden ze als probleem geserveerd op je bord. Dankzij de “bekommering om mede planeetbewoners door jagers” is er een nieuwe definitie van “ganzenbord” ontstaan."
Leed
In deze periode zijn ganzen in de rui. Volwassen ganzen kunnen daardoor tijdelijk niet vliegen. En jonge gansjes kunnen nog niet vliegen. Daar maakt Duke Faunabeheer gebruik van. Duke Faunabeheer drijft tijdens de ruiperiode grote groepen ganzen bijeen. In een uitgekozen gebied wordt een grote fuik opgebouwd. De fuik bestaat uit een hekwerk dat aan het begin tientallen meters breed is, geleidelijk smaller wordt en uitkomt in een vangkraal. De ganzen worden op het water met bootjes bijeengedreven en in de fuik op het land gejaagd.
Campagnecoördinator Aysis Plet van Animal Rights: "Naast veelgebruikte jachtmethodes zoals afschot, wordt er ook CO2-gas gebruikt om weerloze ganzen te doden. Dit zorgt voor een bijzonder stressvolle en pijnlijke dood. Ook omdat de gans een watervogel is en langdurig de adem in kan houden, wat de doodsstrijd langer laat duren.”
Wanneer er genoeg ganzen in de fuik zitten, worden ze in de gaskar geladen. De ganzen vertrappen elkaar, proberen in blinde paniek te ontsnappen en eenmaal in de kar worden de dieren in grote groepen tegelijk met koolstofdioxide (CO2) vergast.
Raadslid Stella Pieterson (Partij voor de Dieren Zaanstad): “Ongelooflijk dat we deze wrede praktijken nog steeds normaal vinden in Nederland. We nodigen de ganzen zelf uit, nota bene in de buurt van Schiphol waar ze een risico kunnen zijn voor de vliegveiligheid. Met de uitgestrekte eiwitrijke graslanden van de veehouderijen in de omgeving, dekken we de tafel voor ze. En dan moeten de ganzen maar dood? Nee, problemen die we zelf creëren, moeten we geweldloos oplossen. En dat kán ook, we zijn er slim genoeg voor. We moeten – ook om andere redenen - dit geïndustrialiseerde landbouwsysteem omvormen naar biologisch en plantaardig, en ruime rust- en voedselgebieden creëren of reserveren op plekken waar de ganzen welkom zijn. We moeten leren samenleven mét de natuur, en met de dieren met wie we onze provincie delen. Het land is niet alleen van ons.”
Geschokt
De mensen van Animal Rights en de Partij voor de Dieren stonden op een openbaar wandel- en fietspad, met uitzicht op het Westzijderveld waar Duke Faunabeheer bezig was.
Raadslid Melchior Mattens, (Partij voor de Dieren Zaanstad): “Het is zo wreed hoe we met dieren omgaan. Dit is weer een voorbeeld. Voorbijgangers waren nieuwsgierig waar wij naar keken en waren bijna allemaal geschokt wanneer wij vertelden wat daar in het veld gebeurde. Duke Faunabeheer werkt bewust zover mogelijk in het veld, met schermen, zodat mensen het maar niet zien. Een vrouw was zelfs zo verontwaardigd dat ze de politie ging bellen.”
Zinloos
Aysis Plet, Campagnecoördinator van Animal Rights: “Ganzen sterven ook nog eens zinloos. Ondanks de massale slachting de afgelopen jaren, is er geen duidelijke afname in de populatie waarneembaar."
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Motie eerdere sluiting kooksgasfabriek 2 in maatwerkafspraak Tata Steel aangenomen
In de PS-vergadering van 13 mei 2024 is de motie van de Partij voor de Dieren aangenomen om er als provincie bij de maatwerk...
Lees verderOpinie: Waddenzee moet voor zichzelf kunnen opkomen
ONE-Dyas mag nu toch gas winnen boven Schiermonnikoog (LC 4 juni). Ondanks een eerdere uitspraak van de rechter. Ondanks de...
Lees verder