Vee-industrie is een voed­sel­ver­spiller, help boeren in transitie naar plant­aardig


Bespreking Brief LTO Infor­ma­tie­voor­ziening situatie Oekraïne

27 juni 2022

De fossiele agro-lobby laat weer van zich horen en maakt zich zorgen over dat er te weinig ruimte zou zijn voor landbouw en dat honger dreigt. Maar als dat hun échte zorgen zijn, dan zouden ze vandaag nog moeten pleiten voor een transitie naar minder dierlijk en meer plantaardig eten. We hebben het bij de technische briefing al gehoord en dat bevestigen wetenschappers al jaren: meeste grond wordt nu gebruikt voor veevoer en dat is ontzettende inefficiënt.

Dierlijke producten maken gemiddeld slechts 18 procent van de calorieën in ons dieet, maar de veehouderij neemt wereldwijd 83 procent van landbouwgrond in beslag. 61% vaan EU-graanvoorraad gaat naar veevoer. Ongeveer 2/3 van Nederlands graan wordt gebruikt voor veevoer.

We kunnen méér mensen voeden met mínder grond als we de transitie naar plantaardig maken. Dat zeggen niet alleen wij, maar ook wetenschappers van Oxford en Harvard tot Universiteit Leiden. Ontzettend jammer dat partijen als CDA wetenschap ontkennen. Het is niet alleen misleidend, maar ook oneerlijk richting boeren. Laten we samen optrekken om die boeren te helpen een stap te zetten richting plantaardig en de hele keten daarin mee te nemen.

Er is genoeg voedsel in de wereld, maar het wordt niet goed verdeeld en grond wordt verspild aan veevoer. Een viertal hamsterende handelaren in o.a. veevoer, drijven de prijzen nu op. Het komt erop neer dat de armste delen van de wereld de concurrentie om graan moeten aangaan met de westerse veehouderijen. Dat is juist nu immoreel.

Volgens mij begrijpt GS dit nu. Laten we de nodige omslag samen maken en boeren daarbij helpen.

Interessant voor jou

“Ladder van Leisure” biedt natuur te weinig bescherming

Lees verder

Bijdrage MRA: Elkaar scherp houden voor een gezonde regio voor alle inwoners

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer