Parti­ci­pa­tie­fonds Duurzame Economie Noord-Holland BV


Geen inves­te­ringen in vervui­lende biomassa

8 juli 2019

Ines KOSTIC (PvdD): Voorzitter. Wij zien in het PDENH veel potentie en zien dat er geïnvesteerd wordt in innovatieve projecten die bijdragen aan het leefbaar houden van deze mooie planeet. Investeren in leefbaarheid en echt duurzame innovatie, daar is de meerderheid van deze PS enthousiast over. Houd dat even in je achterhoofd. Maar er zijn ook projecten waar je vraagtekens bij kunt plaatsen bij dit fonds, bijvoorbeeld investeringen in Volgroen, een bedrijf dat biomassaketels en palletkachels least aan andere bedrijven. Financiering van houtstook dus, wat is daar precies innovatief aan?

Uit de beantwoording van onze technische vragen blijkt dat het huidige investeringsreglement vaag is over de kaders voor biomassa en niet uitsluit dat kan worden geïnvesteerd in vervuilende biomassa, zoals die uit houtstook. Zo kunnen wij als PS onvoldoende controleren. Tegelijk zien wij, mensen maken zich meer zorgen over milieuschade en luchtvervuiling.

Afgelopen tijd hebben wij dan ook veel maatschappelijke ophef gezien over vervuilende vormen van biomassa. Zelfs kinderen gaan de straat op omdat zij geen bomen in de verbrandingsoven willen zien. Uit onderzoek van onder andere de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, de Princeton University en EACAC, de Europese Koepel voor wetenschapsacademies waar die van ons bijhoort, zeggen allemaal, winnen van biomassa uit houtstook is absoluut niet duurzaam. Subsidies voor dit soort initiatieven leiden niet tot de beoogde duurzaamheidsdoelen. Dat is heel helder. Daar is wetenschappelijk consensus over. Deze week zei de directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie het volgende op de radio: “Er zit geen toekomst in de biomassa uit houtstook, noch klein, noch groot, er zit gewoon geen toekomst in. Het verdienmodel is subsidie. Het is publiek geld dat nu wordt gestopt in iets waar geen toekomst in zit en niet bijdraagt aan het leefbaar houden van onze planeet. Vergis je dus niet, ik herhaal, grote biomassacentrales zijn vervuilend maar kleine nog vervuilender.” Afrondend wil ik terug naar de constatering dat de meerderheid van deze Staten wil investeren in leefbaarheid en echt duurzame innovatie. Er is niets innovatiefs aan biomassa uit houtstook, dat hebben wij 30 jaar geleden ook bedacht. Toen was er misschien nog wel iets mee te doen, maar nu zijn we veel te laat en nu zijn er veel betere technologieën waarover FvD ongetwijfeld nog heel leuk over mee kan denken. Ik hoor graag uw ideeën.

Wij zijn onze burgers echt verschuldigd om hun geld in echt innovatieve en duurzame projecten te steken. Biomassa uit algen bijvoorbeeld heeft potentie, dat heb ik ook opgezocht in dezelfde publicatie door de KNAW, dat daar inderdaad potentie in zit. Door vervuilende en op zijn zachtst gezegd wetenschappelijk twijfelachtige biomassa uit te sluiten van de investering, blijft er meer geld over om te investeren in echte innovatieve en toekomstgerichte methoden. Als PS hebben wij niet altijd alle touwtjes in handen, maar in dit geval kunnen wij zorgen van onze burgers wegnemen door in ieder geval investeringen in vervuilende biomassa uit te sluiten. Daarom een motie en complimenten aan alle partijen want dit is een prachtig voorbeeld van brede samenwerking van links tot rechts en midden en buiten alle kaders, gezamenlijk met GL, FvD, DENK, SP, PvdA, VVD en CU.