Mobi­li­teitsplan Formule 1


24 februari 2020

De actualiteit en de commotie van de laatste weken geven precies aan wat er in de kern al aan dit plan schort. Want waar maken de velen zich zorgen over:

A de overlast door laagvliegende helikopters;

B het vervoer over het strand van drie raceteams van Noordwijk naar Zandvoort, nota bene door een stukje strandreservaat. Volgens een Noordwijkse wethouder horen sterren nou eenmaal niet in de file. Dat is blijkbaar voorbehouden aan gewone stervelingen.

En laten deze elementen nou ‘toevallig’ geen deel uitmaken van dit plan. Want er wordt simpelweg gesteld dat er alleen maar dingen in dit plan zijn opgenomen die het predicaat ‘bezoekersmodaliteit’ verdienen. Nou, dat is me toch een dubieuze categorisering. Wanneer ben je precies bezoeker? Alleen als je toeschouwer bent? Wordt de gehele logistieke kant dan ook buiten beschouwing gelaten? Dingen zoals catering en merchandising? Bovendien wonen de Formule 1 teams ook niet op het circuit, en zijn zij technisch gezien dus ook bezoeker.

Het lijkt hier overduidelijk een kwestie van ‘uitsluiten wat niet welgevallig is’, want er staat bijvoorbeeld zelfs in dit plan dat er grote risico’s aan het vervoer over water en strand kleven. Op z’n minst curieus. Bovendien trekken al die bewegingen over het strand ook weer racefans aan die zo de mogelijkheid aangrijpen om het circus van dichtbij te kunnen bekijken.

En nog los daarvan, als we het nu eens alleen op de toeschouwende mens zouden bekijken. Hebben we er dan alle vertrouwen in dat dit plan gaat leiden tot een vlekkeloze afwikkeling van de aan het evenement gerelateerde mobiliteitsstromen?

In de inleiding wordt al direct geschetst dat het een vooroordeel zou zijn dat Zandvoort een moeilijk bereikbare plaats zou zijn, slecht bereikbaar door twee wegen, twee hoofdfietsroutes en een spoorlijn met beperkte capaciteit. Nou ik kan u vertellen dat dit geen vooroordeel is, zelfs geen oordeel zoals mevrouw Alberts stelde, het is gewoon de feitelijke waarheid! De NS geeft aan niet voldoende te kunnen testen en spreekt haar zorg uit dat er wachttijden kunnen ontstaan van wel 4 uur. Gaan we dan met z’n allen een kopje koffie drinken in Haarlem of Amsterdam, als we daar stranden?

En dan nog iets wat me nu te binnen schiet. “Gemeente Zandvoort communiceert in geval van mooi (strand)weer dat Zandvoort niet bereikbaar is voor strandbezoekers”. Hoezo? Het is toch een openbare weg? Mogen mensen daar niet over naar het strand, maar wel naar een evenement? Dat lijkt me weer een dubieus stukje klassenjustitie.

Van een professionele organisatie mogen we toch wel een beter document verwachten, dan hetgeen hier nu ter bespreking ligt. Het is misschien wel goed leesbaar zoals de heer Dessing stelde, maar het schiet inhoudelijk tekort. Wat mij betreft mag dit plan terug naar de tekentafel!

Interessant voor jou

Omgevingsverordening: gemiste kansen voor dieren, natuur en milieu

Lees verder

Herinrichting A.C. de Graafweg

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer