Plannen voor grootste koei­en­me­gastal van Nederland in de gemeente Hollands Kroon


Indiendatum: jul. 2016

Inleiding

In het Noordhollands Dagblad van 25 juli 2016 is het bericht te lezen dat een melkveehouder in Middenmeer, gemeente Hollands Kroon, zijn bedrijf wil uitbreiden naar 1.400 melkkoeien[[1]]. Het bedrijf heeft nu 195 melkkoeien. Vanaf 250 koeien spreekt men van een megastal. Het bedrijf zou met deze uitbreiding de grootste melkmegastal van Nederland worden.

De melkveehouder heeft al een principeverzoek bij de gemeente ingediend voor deze uitbreiding naar 1.400 melkkoeien en de daarmee samenhangende bouwvlakvergroting naar drie hectare. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft reeds ingestemd met het plan en heeft de aanvrager verzocht een nut- en noodzaakonderbouwing aan te leveren ten behoeve van het vooroverleg met de provincie [2]. De plannen zijn echter strijdig met de Provinciale Ruimtelijke Verordening.

Vragen

1. Is het college op de hoogte van dit uitbreidingsplan naar 1.400 melkkoeien? Zo ja, heeft het college hierover al een reactie gegeven aan de gemeente en zo ja, hoe luidde die?

De Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) staat een bouwoppervlak van twee hectare toe. Hiervan kan slechts worden afgeweken als wordt gemotiveerd dat de uitbreiding noodzakelijk is voor het primaire productieproces (art. 26, lid 1 onder g).

2. Erkent het college dat uitbreiding naar 3 hectare strijdig is met de PRV?
3. De melkveehouder acht de schaalvergroting nodig om de aanschaf van een dure roterende melkrobot te kunnen terugverdienen. Onderschrijft het college dat dit een ondernemerskeus is, maar niet noodzakelijk is voor het primaire productieproces?
4. De melkveehouderij brengt zeer hoge maatschappelijke kosten met zich mee. Vindt u dat deze exorbitante bedrijfsvergroting om de portemonnee van de boer te vullen te verantwoorden is naar de belastingbetaler, die opdraait voor de externe kosten die de melkveehouderij veroorzaakt op het gebied van bodemdaling, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en gezondheidsschade?
5. De financiële positie van melkboeren is op dit moment uiterst onzeker door de dalende melkprijs ten gevolge van overproductie. Ook Staatssecretaris Van Dam heeft aangekondigd dat het aantal melkkoeien zal moeten inkrimpen. Onderschrijft u dat het naar de landelijke overheid en naar de overige boeren in Noord-Holland niet te verantwoorden is dat u in uw provincie de grootste koeienmegastal van Nederland zou worden gebouwd? Zo nee, waarom niet?
6. De gemeente Hollands Kroon heeft bij brief d.d. 15-7-2016 de provincie laten weten nu al veel meer beleidsvrijheid op het gebied van Ruimtelijke Ordening te willen hebben en minder provinciale overheidsbemoeienis, gezien o.a. de beleidsvrijheid die de Omgevingswet straks biedt [3]. Deelt u deze opvatting?
7. Op dit moment bevindt de totstandkoming van de Omgevingsvisie zich nog in een oriënterende fase. Ook loopt er nog een burgerparticipatietraject. Onderschrijft u dat het goedkeuren van een dergelijk plan en daarmee het vergroten van de bevoegdheden van gemeenten aangaande de intensivering van de landbouw een precedentwerking kan hebben?
8. Bent u het met ons eens dat deze precedentwerking ongewenst is en een zorgvuldig proces in de totstandkoming van de Omgevingsvisie doorkruist?
9. Bent u bereid om alvorens een besluit te nemen over deze uitbreiding eerst Provinciale Staten te raadplegen? Zo nee, waarom niet?



[1] Persoverzicht provincie Noord-Holland, 25-7-2016, NHD: ‘Agrariër wil de grootste melkveehouderij bouwen’

[2] http://www.hollandskroon.nl/ , Besluitenlijst d.d. 5-7-2016. Volgnr. 6.

[3] http://ibabsonline.eu/Agenda.aspx?site=NoordHolland&agendaid=9246bf87-1b2c-4d1d-99c9-2076932016fd&FoundIDs= , ingekomen brief juli ’16, “RO: Brief Wethouden Groot-gemeente Hollands Kroon aan PS inzake Gemeentelijke beleidsvrijheid op het gebied van de RUimtelijke Ordening”.

Indiendatum: jul. 2016
Antwoorddatum: 27 jul. 2016

1. Ja, wij zijn vanuit de pers op de hoogte van het uitbreidingsplan. Wij hebben geen reactie gegeven omdat wij van de gemeente nog geen prealabele vraag of verzoek tot beoordeling hebben gekregen. De eerste beoordeling ligt bij de gemeente.

2: Wij kunnen momenteel nog niet beoordelen of er strijdigheid met de PRV bestaat, omdat we nog geen gemotiveerde aanvraag van de gemeente hebben ontvangen.

3: Wij kunnen nog niet nagaan of de uitbreiding noodzakelijk is voor het primaire productieproces, aangezien we nog geen stukken ter onderbouwing hiervan ontvangen hebben.

4: De voedselproductie belast, net als andere economische sectoren, het milieu. De uitbreiding van de melkveehouderij zal daarom enkel kunnen plaatsvinden indien deze voldoet aan de door Europa en het Rijk gestelde milieunormen en er ontwikkelingsruimte beschikbaar is in de Programmatische Aanpak Stikstof.

5: Nee. Het blijft een marktmechanisme en een eigen ondernemerskeuze en -risico.

6: Nee. Wij beoordelen alle bouwaanvragen nog aan de hand van het staand beleid: de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Hoe wij tegenover gemeentelijke beleidsvrijheid staan, komt tot uiting in het ontwerpbesluit tot wijziging van de PRV, dat van 10 juni tot 22 juli ter inzage lag. In de toelichting op het ontwerpbesluit hebben wij aangegeven dat het regionale schaalniveau steeds belangrijker wordt. In het wijzigingsvoorstel staan regionale afspraken over ruimtelijke ontwikkelingen centraal. Gemeenten geven deze afspraken vorm, binnen de provinciale kaders. In de nota van beantwoording, die nog in de commissie RWW behandeld zal worden, gaan wij verder in op alle ingezonden reacties op de PRV.

7: Nee, er is geen sprake van precedentwerking omdat de Omgevingsvisie nog in ontwikkeling is. Voorzien is dat de Omgevingsvisie in 2018 wordt vastgesteld door PS. Aan de Omgevingsvisie zal een Omgevingsverordening worden gekoppeld die als opvolger van de huidige PRV zal gelden en pas in werking treedt als de Omgevingswet is vastgesteld door het Rijk. Dit wordt nu voorzien voor 2019. De Omgevingsvisie is en zal geen toetsingskader zijn voor het beoordelen van bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen. Dat neemt niet weg dat de inzichten in de Omgevingsvisie neer zullen slaan in de verordening. Zo lang de Omgevingsvisie en – verordening nog niet zijn vastgesteld door PS, gelden de bestaande beleidskaders en verordeningen, zoals Structuurvisie en PRV. Overigens hoeft schaalvergroting geen intensivering te betekenen.

8: Zie ons antwoord op de vragen 6 en 7.

9: Nee. De beoordeling van omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen op basis van de Provinciale Ruimtelijke Verordening is door uw Staten opgedragen aan ons college.

Interessant voor jou

Duinpolderweg: natuur- en milieuorganisaties stappen uit adviesgroep

Lees verder

Grootschalige bomenkap in Schoorlse Duinen om megastallen mogelijk te maken

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer