Vandalen houden huis bij 'ganzen­fluis­teraar'


21 november 2007

COEVORDEN - Het bedrijf Hofganzen in Coevorden mist woensdag twintig dieren nadat onbekenden vernielingen hebben aangericht op het terrein. Hekken zijn stukgeknipt, palen vernield, hokken omver geschopt en in de sloot gegooid. Eén gans raakte zo gewond dat de dierenarts hem waarschijnlijk moet laten inslapen.

,,Ze zijn hier vannacht echt te keer gegaan. De gewonde gans vonden we verstrikt in de afrastering maar wel op zo'n manier dat hij daar door mensen moet zijn achtergelaten'', aldus initiatiefnemer Martin Hof (24) die door zijn activiteiten inmiddels de bijnaam 'ganzenfluisteraar' heeft verworven. Tot dinsdag ving hij 500 ganzen op.

Hofganzen zoekt diervriendelijke oplossingen voor gemeenten die kampen met overlast door bijvoorbeeld loslopende kippen, ganzen of eenden. Martin Hof werkt inmidels voor gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Almere en Groningen.

Hij brengt de groepen hinder veroorzakende ganzen in beeld en alleen als het niet anders kan, worden dieren meegenomen en elders herplaatst. Daarbij houdt Hof rekening met banden binnen de ganzenfamilie, want ganzen zijn monogaam en een koppel blijft doorgaans levenslang bijelkaar. ,,Dat is het erge, want er zijn nu dus hele families uit elkaar gerukt. Ik hoor aan de geluiden dat de achtergebleven dieren verdwenen familieleden zoeken. Maar wij hebben ook al in de omgeving gezocht en de vermiste ganzen, eenden en kippen zijn niet te vinden'', aldus Martin Hof.

Het huilen staat hem nader dan het lachen. Hij blijft voorlopig 's nachts op zijn bedrijf. ,,Volgens mij komt dit niet uit de hoek van dierenactivisten. Dit zullen wel mensen zijn die mij moeten hebben, bijvoorbeeld omdat ze denken dat ik iets te maken heb met protesten tegen de traditionele Drentse ganzenmarkt waarbij ganzen door de stad worden gedreven. Maar als je mij moet hebben, is het laf om de dieren zo te pakken.''

Ganzen roepen soms maandenlang om een gestorven soortgenoot en keren telkens terug naar de plek des onheils, weet Hof. ,,Dit is vreselijk. Vandaar dat we mensen die iets hebben gehoord, vragen naar de politie te gaan. We hebben 250 euro klaarliggen voor de gouden tip.''

Klik hier voor een reportage op RTV Drenthe

Klik hier voor een artikel op Emmen.nu

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief