Succes: geen Formule 1-teams door strand­re­servaat


2 maart 2020

De Formule 1-teams zien af van de route over het strand naar het racecircuit in Zandvoort. Dit na grote politieke en maatschappelijke druk.

Teams wilden in het Grand Prix-weekend over het strand van Noordwijk naar Zandvoort rijden. Het argument hiervoor was dat de route over de weg te druk was en de teams niet in de file wilden belanden. Het verzet tegen de route over het strand was groot. Deze route zou namelijk dwars door het strandreservaat Noordvoort gaan.

Dit strandreservaat is 3 km lang en ligt voor de helft in Noordwijk (provincie Zuid-Holland) en voor de helft in Zandvoort (provincie Noord-Holland). Het is een stiltegebied voor onder meer vogels en zeehonden, waar mensen zo veel mogelijk worden geweerd. Het werd in mei 2019 officieel geopend.

Partij voor de Dieren Statenlid Kostic: “Niet alles kan en niet alles zou je moeten willen. Zeker niet VIP-behandelingen voor Formule 1-teams die door kwetsbaar natuurstrand willen rijden.”

De Partij voor de Dieren Statenfractie Noord-Holland heeft technische vragen gesteld, afgestemd en input geleverd aan de Statenfractie Zuid-Holland die Statenvragen heeft gesteld.

"We zijn blij dat de Formule 1-teams tot het inzicht zijn gekomen om niet door het strandreservaat te rijden, maar het blijft bedroevend dat de provincie en gemeenten niet opkomen voor natuur en dieren", concludeert Statenlid Kostic.