Red de Planeet, Omarm de Donut


7 november 2017

Haarlem, 6 november - De Partij voor de Dieren (PvdD) deelde vandaag tijdens de bespreking van de begroting in Provinciale Staten Noord-Holland vegan donuts uit. De PvdD had namelijk graag een heel andere begroting gezien, een die de economie als een donut bekijkt: doughnut economics.

De donuts passen in een traditie van de Statenleden van de Partij voor de Dieren Noord-Holland. Jaarlijks vragen zij tijdens de bespreking van de begroting met een ludieke actie aandacht voor een belangrijk thema. Zo kropen ze in het verleden in de huid van boswachter en Advocaat van de Aarde.

“We hadden een begroting willen zien die niet past op de winkel, maar die vooruitkijkt naar wat de wereld nodig heeft,” zei Bram van Liere, fractieleider van de Partij voor de Dieren Noord-Holland. “Die de focus verlegt van ‘een economie die moet groeien, of we er nou allemaal in gedijen of niet,’ naar ‘een economie waarin we allemaal gedijen, of ie nou groeit of niet.”

Doughnut Economics, het boek van Kate Raworth, wetenschapper aan de University of Oxford, biedt een bruikbaar model om zo´n begroting op te bouwen: de donut. De donut staat figuur voor een economisch model waarin de economie verbonden wordt met het welzijn van mens, dier, en aarde.

Binnen de kleinste ring van de donut is er schaarste en hebben we te weinig om goed te kunnen leven. Maar buiten de donut is er teveel: de ecologische grenzen die de planeet op onze activiteiten plaatst en waarbuiten we biodiversiteit, klimaat, waterbronnen, lucht, de ozonlaag onherstelbare schade toebrengen.

Model

Doughnut Economics model van Kate Raworth

Tussen de vlakken van de donut leeft de mens in harmonie met zijn omgeving. Tussen de sociale grens van de Verenigde Naties en de ecologische grenswaarden van de aarde, is de ´safe and just space for humanity.´

Daarom boden de Statenleden van de PvdD de leden van Provinciale Staten een vegan donut aan, een smakelijke herinnering aan hoe de wereld eruit kan zien.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief