Recep­ten­wed­strijd voor lekkerste vege­ta­rische kerst­diner


23 december 2008

Met de kerst in het vizier heeft de Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord een receptenwedstrijd georganiseerd voor het lekkerste vegetarische recept voor het kerstdiner. Het kerstdiner en gezellig samenzijn met familie en vrienden zijn voor de meeste mensen de hoogtepunten van de feestdagen. Naastenliefde staat deze dagen hoog in ons vaandel. De Partij voor de Dieren vindt dat niet alleen mensen, maar ook dieren recht hebben op die naastenliefde.

Tot uiterlijk zaterdag 20 december konden de recepten ingestuurd worden en de recepten van mevrouw Joke van Schreers uit Wormerveer zijn uiteindelijk tot het winnende menu gekozen. Joke van Schreers maakt veel gebruik van de site van het voedingscentrum. Op deze site vindt zij veel informatie over verantwoord vegetarisch eten. De prijs, het vegetarische kookboek “The Vegeterranean” zal nog dit jaar naar Joke worden toegestuurd. Heel veel kookplezier!

Met dit feestelijke menu hoopt de werkgroep van de Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord u te inspireren tot een vegetarisch kerstmenu.

De werkgroep wenst u allen fijne feestdagen en een gelukkig, gezond en diervriendelijk 2009!

Voorgerecht: Bietjessoep met mierikswortelroom

Ingrediënten
300 gram gare rode bietjes

1 kleine ui

1 eetlepel olie

peper

2½ dl sinaasappelsap

2½ dl groentebouillon

2 eetlepels crème fraiche / sojaroom

2 theelepels geraspte mierikswortel (potje)

6 sprieten bieslook

Bereiding
Stroop het vel van de bietjes en snijd de bietjes in blokjes. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Verwarm de olie en fruit hierin de ui met wat peper glazig. Voeg de bietjes toe met het sinaasappelsap en de bouillon. Breng dit aan de kook en kook de soep 5 minuten.

Roer de crème fraiche glad met de mierikswortel. Pureer de soep in de keukenmachine of met een staafmixer fijn. Zeef de soep eventueel. Warm de soep goed door en verdeel het over 4 borden. Garneer met de crème fraiche/sojaroom en knip het bieslook er over.


Hoofdgerecht: Tagliatelle met groenten, paddestoelen en noten

Ingrediënten

175 gram tagliatelle

60 gram walnoten

1 kleine aubergine

1 kleine courgette

1 rode paprika

1 bosuitje

100 gram champignons

100 gram shii-takes

1 eetlepel olie

peper, zout

½ blik tomatenblokjes

1 glas droge witte wijn

Parmezaanse kaas

Bereiding
Kook de tagliatelle in ruim water met zout gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Hak de walnoten grof en bak ze in een droge koekenpan goudbruin. Maak de groenten schoon.

Snijd de aubergine in blokjes, de courgette in plakken en de paprika in reepjes. Snijd het bosuitje in smalle ringen. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in plakken. Verwarm de olie en roerbak hierin de groenten enkele minuten. Voeg de tomatenblokjes toe met de witte wijn, peper en zout. Laat de saus enkele minuten pruttelen. Roer er de ringetjes bosui door. Verdeel de groentensaus over de pasta en strooi de noten er over. Schaaf er wat Parmezaanse kaas over.


Bijgerecht: Roodlofsalade met gekaramelliseerde walnoten

Ingrediënten

2 eetlepels rozijnen

1 kropje roodlof

1 struik witlof

1 eetlepel vloeibare margarine

40 gram walnoten

2 eetlepels honing

± 1 eetlepel balsamico azijn

peper

Bereiding

Was de rozijnen en laat ze in wat water wellen. Maak het lof schoon en snijd het in smalle repen. Verdeel het over 4 borden en strooi de rozijnen er over. Verwarm de margarine in een steelpan en bak hierin de walnoten. Voeg de honing toe. Verwarm het geheel tot alle walnoten een honinglaagje hebben. Schep de noten uit de pan over de salade. Roer 1 eetlepel water en de balsamico azijn door de overgebleven honing in de pan. Roer dit tot een dressing en maak het op smaak met wat peper. Druppel de dressing over de salade.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord wil verbod op kerststal met levende dieren

Purmerend, 22 december 2008 – Partij voor de Dieren werkgroep Noord-Holland Noord wil dat er geen levende dieren meer worden ...

Lees verder

Grote Vraagtekens Bij Mega-melkfabriek

Haarlem, 29-12-2008. De fracties van de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren van de Provinciale Staten van Noord-Hollan...

Lees verder