Recep­ten­wed­strijd voor lekkerste vege­ta­rische kerst­diner


23 december 2008

Met de kerst in het vizier heeft de Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord een receptenwedstrijd georganiseerd voor het lekkerste vegetarische recept voor het kerstdiner. Het kerstdiner en gezellig samenzijn met familie en vrienden zijn voor de meeste mensen de hoogtepunten van de feestdagen. Naastenliefde staat deze dagen hoog in ons vaandel. De Partij voor de Dieren vindt dat niet alleen mensen, maar ook dieren recht hebben op die naastenliefde.

Tot uiterlijk zaterdag 20 december konden de recepten ingestuurd worden en de recepten van mevrouw Joke van Schreers uit Wormerveer zijn uiteindelijk tot het winnende menu gekozen. Joke van Schreers maakt veel gebruik van de site van het voedingscentrum. Op deze site vindt zij veel informatie over verantwoord vegetarisch eten. De prijs, het vegetarische kookboek “The Vegeterranean” zal nog dit jaar naar Joke worden toegestuurd. Heel veel kookplezier!

Met dit feestelijke menu hoopt de werkgroep van de Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord u te inspireren tot een vegetarisch kerstmenu.

De werkgroep wenst u allen fijne feestdagen en een gelukkig, gezond en diervriendelijk 2009!
Voorgerecht: Bietjessoep met mierikswortelroom
Ingrediënten
300 gram gare rode bietjes
1 kleine ui
1 eetlepel olie
peper
2½ dl sinaasappelsap
2½ dl groentebouillon
2 eetlepels crème fraiche / sojaroom
2 theelepels geraspte mierikswortel (potje)
6 sprieten bieslook
Bereiding
Stroop het vel van de bietjes en snijd de bietjes in blokjes. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Verwarm de olie en fruit hierin de ui met wat peper glazig. Voeg de bietjes toe met het sinaasappelsap en de bouillon. Breng dit aan de kook en kook de soep 5 minuten.
Roer de crème fraiche glad met de mierikswortel. Pureer de soep in de keukenmachine of met een staafmixer fijn. Zeef de soep eventueel. Warm de soep goed door en verdeel het over 4 borden. Garneer met de crème fraiche/sojaroom en knip het bieslook er over.

Hoofdgerecht: Tagliatelle met groenten, paddestoelen en noten
Ingrediënten
175 gram tagliatelle
60 gram walnoten
1 kleine aubergine
1 kleine courgette
1 rode paprika
1 bosuitje
100 gram champignons
100 gram shii-takes
1 eetlepel olie
peper, zout
½ blik tomatenblokjes
1 glas droge witte wijn
Parmezaanse kaas
Bereiding
Kook de tagliatelle in ruim water met zout gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Hak de walnoten grof en bak ze in een droge koekenpan goudbruin. Maak de groenten schoon.
Snijd de aubergine in blokjes, de courgette in plakken en de paprika in reepjes. Snijd het bosuitje in smalle ringen. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in plakken. Verwarm de olie en roerbak hierin de groenten enkele minuten. Voeg de tomatenblokjes toe met de witte wijn, peper en zout. Laat de saus enkele minuten pruttelen. Roer er de ringetjes bosui door. Verdeel de groentensaus over de pasta en strooi de noten er over. Schaaf er wat Parmezaanse kaas over.

Bijgerecht: Roodlofsalade met gekaramelliseerde walnoten
Ingrediënten
2 eetlepels rozijnen
1 kropje roodlof
1 struik witlof
1 eetlepel vloeibare margarine
40 gram walnoten
2 eetlepels honing
± 1 eetlepel balsamico azijn
peper
Bereiding
Was de rozijnen en laat ze in wat water wellen. Maak het lof schoon en snijd het in smalle repen. Verdeel het over 4 borden en strooi de rozijnen er over. Verwarm de margarine in een steelpan en bak hierin de walnoten. Voeg de honing toe. Verwarm het geheel tot alle walnoten een honinglaagje hebben. Schep de noten uit de pan over de salade. Roer 1 eetlepel water en de balsamico azijn door de overgebleven honing in de pan. Roer dit tot een dressing en maak het op smaak met wat peper. Druppel de dressing over de salade.