Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord wil verbod op kerststal met levende dieren


22 december 2008

Purmerend, 22 december 2008 – Partij voor de Dieren werkgroep Noord-Holland Noord wil dat er geen levende dieren meer worden gebruikt in kerststallen. De dieren worden vaak in provisorische en zeer beperkte onderkomens ondergebracht. Deze tijdelijke huisvesting voldoet niet aan de minimale normen die voor de dieren noodzakelijk zijn. Omdat de dieren de hele dag in een zeer beperkte ruimte staan, kunnen ze geen natuurlijk gedrag vertonen. Daarnaast worden ze blootgesteld aan allerlei stressfactoren zoals muziek, veel mensen, drukte en lawaai.


Diverse dieren opeengepropt in een "kerststal" in een drukke winkelstraat

De werkgroep van de Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen om het welzijn van de dieren in de kerststal. Het is eerder voorgekomen dat kerstallen in brand zijn gestoken waarbij dieren ernstige brandwonden opliepen. Daarnaast heeft dronken uitgaanspubliek in Lemmer stenen en vuurwerk naar de dieren gegooid. De gemeente Lemmer heeft in 2006 al om deze reden besloten geen levende kerststal meer toe te staan.

In Noord-Holland zijn er boven het Noordzeekanaal acht gemeenten bekend die toestemming hebben verleend om levende dieren te gebruiken in kerststallen; Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Hoogwoud, Opmeer, Bergen, Den Helder en Velsen. Om dieren in de toekomst voor leed te behoeden zal de werkgroep de gemeenten dan ook vragen om volgend jaar geen vergunning meer af te geven voor een kerststal met levende dieren. De Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord pleit daarom voor alternatieven zonder levende dieren, zoals deze op enkele plaatsen in Nederland al worden toegepast. De werkgroep dringt er bij de Noord-Hollandse gemeenten op aan dit voorbeeld te volgen.