PvdD wil koei­en­sterfte door zwerf­afval aanpakken


Haarlem 20-9-2018

20 september 2018

4000 koeien sterven in Nederland jaarlijks een pijnlijke dood door zwerfafval en 11000 koeien lopen er (zwaar) letsel door op, aldus onderzoek van Recycling Netwerk Nederland. De oorzaak: voorbijgangers die lege blikjes in het weiland gooien. Die blikjes worden vervolgens kapot gemaaid en belanden ongemerkt in het voer van de koeien. De Partij voor de Dieren roept de Provincie Noord-Holland op zwerfafval langs weilanden terug te dringen.

Statiegeld is de effectiefste maatregel: het leidt tot een reductie van 70 tot 90 procent van het aantal blikjes en flesjes in het zwerfafval, aldus onderzoeksbureau CE Delft. Maar ondanks brede maatschappelijke steun voor statiegeld wil het Rijk er niet aan. ‘De houding van het de landelijke overheid mag geen reden zijn voor de provincie om de problemen rond zwerfafval, waaronder veel dierenleed, te laten liggen,’ zegt Linda Vermaas, statenlid voor Partij voor de Dieren. De provincie heeft grote verantwoordelijkheden als het gaat om duurzaamheid, leefbaarheid en flora- en faunabescherming. Als lid van de Statiegeldalliantie streeft de provincie bovendien naar ‘een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden, rivieren en zeeën door plastic drankflessen en drankblikjes’ en erkent ze dat zwerfafval veel dierenleed veroorzaakt.

De provincie kan door het verhogen van het zogenaamde schoonheidsniveau voor het groen en de bermen onder haar beheer op een eenvoudige manier de hoeveelheid zwerfafval terugdringen. Ook door op strategische plekken langs weilanden meer vuilnisbakken en blikvangers te plaatsen kan veel dierenleed voorkomen worden.

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

200 bijenhotels voor scholen Noord-Holland

De provincie Noord-Holland stelt op voorstel van de Partij voor de Dieren subsidie beschikbaar voor de plaatsing van ten mins...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil bouw enorme biomassacentrale stoppen

Haarlem, 8 oktober - De Partij voor de Dieren (PvdD) veroorzaakte maandag onrust in Provinciale Staten met een voorstel om ge...

Lees verder