PvdD tegen afschot konijnen golfclub Zandvoort


17 mei 2017

De Partij voor de Dieren eist opheldering over het doodschieten van konijnen op de Kennemer Golf & Country Club te Zandvoort. De provincie verleende ontheffing omdat de konijnen schade zouden veroorzaken aan de golfbaan. Schade door konijnen op een golfterrein is echter goed te voorkomen door een konijnen werend hekwerk.

In het verleden vond ook afschot plaats op de Kennemer Golf & Country Club te Zandvoort. Toen werden er steeds meer konijnen gedood, maar de schade aan de golfbaan werd nauwelijks minder. Een verhoogd afschot werkt dus niet tegen de schade. De Partij voor de Dieren wil weten waarom de provincie wederom voor afschot heeft gekozen in plaats van voor diervriendelijke oplossingen te kiezen. Technisch is het mogelijk om het terrein af te sluiten en de konijnen te verplaatsen naar de omliggende natuur.

De golfbaan ligt midden in de natuur en is vrijwel geheel omsloten door Natura-2000 gebied. Dit is een Europees netwerk van natuurgebieden waarin flora en fauna de ruimte krijgen. Hier is de aanwezigheid van konijnen natuurlijk en te verwachten . Bovendien zouden de natuurbeheerders in dit gebied liever meer dan minder konijnen zien omdat konijnen zorgen voor begrazing. Dit afschot zal ook konijnen uit het omliggende duin kunnen treffen.

Fractievoorzitter Bram van Liere: “Het leven van dieren wordt ondergeschikt gemaakt aan een spelletje. Als je op die plek wil golven, zorg dan voor een goed hek.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief