PvdD opent drie nieuwe bijen­hotels


23 april 2017

De Noord-Hollandse Statenfractie van de Partij voor de Dieren plaatste vandaag drie insectenhotels in Weesp, Middenbeemster en Hoofddorp. De actie vond plaats in het kader van de Landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders.

Statenlid Linda Vermaas plaatste vanmorgen met de bekendste imker van Nederland, Pim Lemmers, op verschillende locaties in de provincie een insectenhotel om voor wilde bijen en vlinders een veilige nestelplaats te creëren. Daarnaast strooiden zij biologisch bloemenzaad om de insecten van voedsel te voorzien. Vorig jaar opende de PvdD al een bijenhotel in de tuin van het provinciehuis in Haarlem.

Insectenhotels zijn nodig omdat het zeer slecht gesteld is met de bijen, vlinders en andere bestuivers: 40% wordt met uitsterven bedreigd.1 De VN waarschuwt al langer voor de schadelijke gevolgen voor de wereldwijde voedselproductie2. De meeste vruchten, zoals appels en bessen, hebben bestuivende insecten nodig om te kunnen groeien. In het rapport van de VN wordt geschat dat de wereldvoedselproductie honderden miljarden verlies zal lijden als er geen bestuivende insecten meer zijn. De boosdoeners van de bijensterfte zijn onder andere de intensieve landbouw en landbouwgif.

Linda Vermaas: “Wij kunnen ons niet veroorloven om het verlies van biodiversiteit nog langer te negeren. Insecten zijn van levensbelang: zonder de bij en de vlinder komt onze voedselvoorziening in gevaar. Het uitsterven uitsterven van de wilde bij is de kanarie in de kolenmijn.”

Gerelateerd nieuws

Subsidies voor kalf bij koe

In Noord-Holland kunnen sinds kort Europese subsidies (POP3-gelden) worden gebruikt voor innovatie in de melkveehouderij. Dez...

Lees verder

Oproep tot protest tegen afschot damherten

De Partij voor de Dieren en De Faunabescherming doen een oproep tot het indienen van een zienswijze om het afschot van damher...

Lees verder