PvdD inspi­reert Noord-Holland: impact van voedsel op de kaart bij Nationale Klimaatweek


30 september 2021

De provincie Noord-Holland gaat tijdens de Nationale Klimaatweek de relatie tussen voedsel en klimaat belichten. Het voorstel van de Partij voor de Dieren om in die week standaard plantaardig voedsel te serveren, durft de provincie nog niet aan.

Statenlid Ines Kostić van de Partij voor de Dieren: “Vaker plantaardig eten is een van de beste en cruciale stappen die we voor onze planeet kunnen zetten. Zonder de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten in ons voedsel halen we klimaat- en biodiversiteitsdoelen niet. Daarom zullen we er bij de provincie op blijven aandringen dat plantaardig eten de norm wordt.”

De Partij voor de Dieren vroeg de provincie om tijdens de Nationale Klimaatweek het initiatief ‘Carnivoor, geef het door’ toe te passen. Hierbij zijn plantaardige maaltijden het uitgangspunt op de menukaart in de bedrijfsrestaurants en bij vergaderingen, bijeenkomsten en evenementen. Onder andere het ministerie van OCW en verschillende gemeenten hanteren dit initiatief al. Niet alleen in de Klimaatweek, maar het hele jaar.

Mensen die dierlijke producten willen eten en drinken, kunnen dat van tevoren aangeven. Ines Kostić: “In dit initiatief ‘Carnivoor geef het door’ blijft de keuzevrijheid, maar laat de provincie zien dat ze zelf voor meest dier- en planeetvriendelijke optie kiest.”

De Nationale Klimaatweek is een initiatief van de Rijksoverheid om burgers én organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat. Ook de provincie vraagt daar aandacht voor via haar sociale-mediakanalen.

De Nationale Klimaatweek loopt van 28 oktober tot en met 5 november 2021.