Partij voor de Dieren wil groene school­pleinen


12 maart 2018

Haarlem, 12 maart 2018 - De provincie Noord-Holland moet nog voor de zomer scholen helpen hun grijze schoolpleinen om te toveren in groene natuurtuinen. De Partij voor de Dieren wil dat de provincie haar verantwoordelijkheid neemt en zorgt dat alle kinderen toegang hebben tot natuur. Voor de schoolpleinen moet 1 miljoen euro beschikbaar komen.

Veel buurtnatuur is de afgelopen decennia verdwenen. Er is te weinig groen, zodat kinderen niet meer vanzelfsprekend in de natuur spelen, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam. En dat terwijl spelen in de natuur leidt tot minder depressie, pesten, obesitas en tot meer creativiteit, concentratie, en samenspelen. “Als de kinderen niet meer naar de natuur kunnen, dan moet de natuur maar naar de kinderen,” zegt Bram van Liere, voorzitter van de Noord-Hollandse Statenfractie van de Partij voor de Dieren.

Het schoolplein, in de top drie van favoriete speelplekken van kinderen, is bij uitstek geschikt om die trend te keren, meent de Partij voor de Dieren. Een groene natuurtuin maakt van het schoolplein een ideaal buitenleslokaal en perfect voor natuur- en milieueducatie. Daarbij: wie op jonge leeftijd al in contact komt met de natuur, wil er later ook goed voor zorgen, en zal zelfs sneller kiezen voor een duurzame leefstijl en een gezonder voedingspatroon. ‘Groene schoolpleinen kunnen zo echt helpen om een samenleving te creëren die beter omgaat met natuur, klimaat en gezondheid,’ zegt Jolanda Maas, senior onderzoeker van de VU.

Slechts 400 van de 6800 Nederlandse schoolpleinen is momenteel groen. De provinciale impuls van €1 miljoen euro moet daar ten minste 50 Noord-Hollandse schoolpleinen aan toevoegen. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, wordt de subsidieregeling nog voor de zomer opengesteld. De subsidie dekt maximaal 50% van de inrichtingskosten, tot een maximum van € 25.000 per plein.

Bram van Liere: “De kinderen zijn er in ieder geval klaar voor. Kinderen die op een groen schoolplein spelen, geven het een ruime 9. Een grijs schoolplein geven ze maar een 7. Hoe kunnen we kinderen vragen op school voor een 10 te gaan, als we niet hetzelfde doen voor hun schoolplein?”

Gerelateerd nieuws

Provincie Noord-Holland zet in op groei Schiphol, ondanks gevaren

De Provincie Noord-Holland blijft de komende decennia stug inzetten op groei van Schiphol, tegen de wens van de inwoners van ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil provinciale milieuzone

Haarlem, 19 maart 2018 – De Partij voor de Dieren Noord-Holland wil luchtvervuiling in de provincie steviger aanpakken en vra...

Lees verder