Partij voor de Dieren laakt afschieten ontsnapte herten


9 april 2009

Haarlem 9-4-2009-De Partij voor de Dieren heeft geen begrip voor de beslissing van de provincie Noord-Holland om ontsnapte damherten en edelherten in Anna Paulowna dood te schieten. Er is geen natuurlijke populatie van deze dieren in de buurt, maar het Landgoed Hoenderdaell heeft beide soorten herten op haar terrein. De dieren kunnen daar makkelijk ontsnappen. De Partij voor de Dieren vindt het schandalig dat de dieren niet worden gevangen en teruggeplaatst en dat het terrein niet fatsoenlijk wordt afgesloten. De dieren worden zo het slachtoffer van de laksheid van de eigenaren en de gemakzucht van de gemeente Anna Paulowna en de provincie Noord-Holland.


De Noord-Hollandse Statenfractie van de Partij voor de Dieren wil opheldering van de provincie. De provincie moet uitleggen waarom ze niet voor een diervriendelijke oplossing heeft gekozen. De partij onderschrijft het belang van verkeersveiligheid, maar verwerpt het doden van dieren als er goede alternatieven zijn. De dieren kunnen levend worden gevangen en een goed onderkomen krijgen. Eerdere vangpogingenen zijn weliswaar mislukt, maar worden niet voortgezet vanwege de kosten. Omdat de eigenaren van de dieren bekend mogen worden verondersteld, kunnen de kosten verhaald worden. Dan komt de rekening niet bij de dieren, maar bij de werkelijke veroorzaker.

De partij zet ook vraagtekens bij de zorgvuldigheid en de integriteit van de doorlopen procedure rond de aanwijzing tot het doden van de dieren. Een toezichthoudende ambtenaar van de provincie zou persoonlijke banden hebben met de uitvoerende jager.

Voor meer informatie: Lees hier de Statenvragen