Partij voor de Dieren Blij; Schaapskooi Blaricum brand­veilig herbouwd


7 april 2009

Haarlem, 7 april 2009. De schaapskooi van het Goois Natuurreservaat in Blaricum, die vorig jaar afbrandde, is herbouwd en zaterdag jl. heropend. Het bouwwerk heeft een rietbedekking, met aan de binnenkant brandvertragend materiaal. In geval van brand gaan de deuren automatisch open en klinkt uit luidsprekers hondengeblaf om de schapen naar buiten te jagen. Verder zijn er onder meer camera’s geplaatst om de kooi en de omgeving in de gaten te houden.

Vorig jaar juni kwamen bij de brand vijftig schapen en drieënzestig lammeren om in de vlammen. Zij waren al dood toen de brandweer arriveerde. In totaal zijn in de eerste helft van vorig jaar in Nederland 111.000 dieren bij stalbranden omgekomen. De aangestoken brand van de schaapskooi was voor Peter van Poelgeest, Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Noord-Holland, aanleiding vragen te stellen aan Gedeputeerde Staten. Hij vroeg de provincie onder meer haar invloed te gebruiken bij organisaties zoals het Goois Natuurreservaat om betere brandveiligheid voor stallen te bewerkstelligen.

Bij de nieuwe schaapskooi van het Goois Natuurreservaat is er alles aan gedaan om een herhaling van het drama van vorig jaar te voorkomen. Peter van Poelgeest bezocht de nieuwe schaapskooi en concludeert dat deze een voorbeeld is voor alle kooien in Nederland. Hij hoopt dat het Bouwbesluit wordt aangepast, met de voorzieningen van de Blaricumse kooi als norm. Het huidige Bouwbesluit schaart veehouderij nog onder ‘bedrijven met industriefunctie’, waardoor dieren niet beter behoeven te worden beschermd dan machines.

Klik hier voor de gestelde Statenvragen.

Klik hier voor meer informatie over de Schaapskooi

Gerelateerd nieuws

Dierenwelzijn geen provinciaal belang?

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland, ondersteund door een coalitie van Groen Links, Partij van de Arbeid, Christen Dem...

Lees verder

Partij voor de Dieren laakt afschieten ontsnapte herten

Haarlem 9-4-2009-De Partij voor de Dieren heeft geen begrip voor de beslissing van de provincie Noord-Holland om ontsnapte da...

Lees verder