Partij voor de Dieren confron­teert gemeente Texel


5 juni 2008

Donderdag 29 mei trok een delegatie van de Partij voor de Dieren naar ‘vogeleiland Texel’ om de burgemeester persoonlijk op te roepen geen ganzen te vergassen. Statenlid Peter van Poelgeest overhandigde aan de wethouder en locoburgemeester Peter Bakker een mandje met gouden eieren. Deze eieren symboliseren al het moois dat Texel ontvangt van de ganzen. Zo trekt Texel jaarlijks veel toeristen, goed voor 4,5 miljoen overnachtingen. Met 85 cent toeristenbelasting per persoon per nacht profiteert de gemeente daar goed van. Een deel van deze toeristen komen (mede) dankzij de ganzen. De schade die de ganzen veroorzaken komt neer op minder dan 2 eurocent per toeristische overnachting. Texel slacht dus de gans met de gouden eieren.

Bij het overhandigen van de eieren hield Van Poelgeest een vurig pleidooi voor het stimuleren en inzetten van diervriendelijke schadebestrijding. Om de ernst van de situatie in beeld te brengen overhandigde de delegatie van de Partij voor de Dieren, onder het toeziend oog van een gans met gasmasker een grote ansichtkaart “Groeten van vogeleiland Texel” met foto’s van een eerdere vang- en vergasactie in de Kalverpolder bij Zaanstad.

Inmiddels heeft de Haarlemse rechter op 2 juni de ontheffing geschorst en is de vang- en vergasactie gestaakt na het doden van 478 ganzen. Op 9 juni volgt de rechtzitting en daarna de definitieve beslissing van de rechter.

Peter van Poelgeest legt Peter Bakker uit waarom Texel de ganzen niet moet vergassen.

De wethouder neemt de gouden eieren in ontvangst.

De symbolen die de Partij voor de Dieren meenam naar Texel: Een mandje gouden eieren, een grote ansichtkaart en een gans met een gasmasker.

Foto’s: Harry Voss