Onver­ant­woorde verloting van pony door Assen­delftse manege


31 augustus 2009

Assendelft, 31 augustus 2009 - De Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord is zeer verontwaardigd over de verloting van een pony bij manege Hippisch Centrum ‘De Delft’ in Assendelft. Op 6 september organiseert de manege een bingo loterij met als hoofdprijs een cheque van 500 euro die kan worden ingewisseld voor een pony. Het is in Nederland verboden om dieren als prijs weg te geven, maar op deze manier probeert de manege de wet te omzeilen. De Partij voor de Dieren werkgroep Noord-Holland Noord vreest dat de winnaar de hoge kosten en de benodigde tijdsbesteding die bij de verzorging van een pony komen kijken, niet kan overzien. De werkgroep roept de winnaar daarom op de cheque in geld uit te laten betalen in plaats van in te ruilen voor een pony.

De Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord maakt zich met name zorgen, omdat veel kinderen zullen deelnemen aan de loterij. Het is de grootste droom van menig paardenmeisje om een eigen pony te hebben en het zal daarom voor de ouders moeilijk uit te leggen zijn dat ze de pony niet mogen hebben. Gevreesd wordt dat ouders toch zullen instemmen met de aanschaf van de pony zonder daarvan de consequenties te overzien.

Maar al te vaak komen paardeneigenaren pas na de aanschaf erachter dat de verzorging van een paard of pony jaarlijks duizenden euro’s kost aan stalling, voeding, veearts en hoefsmid. Paarden en pony’s hebben daarnaast veel aandacht en verzorging nodig; elke dag rijden, stal schoonhouden, vacht en hoeven onderhouden etc. Dit houdt in dat een paardeneigenaar elke dag een paar uur met zijn/haar paard in de weer is en daar moet voor de aanschaf goed over nagedacht worden.

Ook is de Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord bezorgd over het feit dat de pony gemakkelijk in handen van een handelaar kan vallen. De woordvoerster van de manege verklaarde, toen de Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord contact zocht met de manege, dat deze verloting al 25 jaar plaats vindt en dat de winnaar van de pony goede begeleiding krijgt van de manege. Op de vraag of er dan uitsluitend lootjes verkocht werden aan mensen die bekend waren bij de manege, werd ontkennend geantwoord. In theorie kan een handelaar een lootje kopen en na het winnen van de cheque de pony via het internet verkopen. Dit maakt het voor de manege onmogelijk om te controleren waar het dier terecht is gekomen en daarmee maakt zij haar belofte van goede begeleiding niet waar. Waarmee maar weer eens duidelijk wordt dat er niet aan het welzijn van het dier wordt gedacht. Tenslotte vindt de Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord het verloten van dieren onethisch. Het dier wordt zo gereduceerd tot een ding.

De Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord adviseert de loterijwinnaar volgende week de cheque in te wisselen voor het geldbedrag en niet voor de pony. De werkgroep hoopt daarnaast dat de manege doordrongen is van de gevaren van het weggeven van een dergelijke hoofdprijs en haar verantwoordelijkheid daar voor neemt.