Koevrien­de­lijke Beem­sterkaas geboycot door Superunie


29 september 2009

Een groot aantal varianten van Beemsterkaas verdwijnt binnenkort uit de supermarkten die bij de centrale inkooporganisatie Superunie zijn aangesloten. Er is namelijk een geschil tussen de Superunie, waarbij supermarkten als Deen, Dekamarkt en Vomar zijn aangesloten, en Beemsterkaasproducent Cono uit Westbeemster.

Superunie wil de inkoopprijs die Cono vraagt voor haar kaas niet betalen en Cono wil de verkoopkoopprijs niet verlagen, omdat zij de aangesloten melkveehouders een eerlijke prijs wil bieden voor hun melk. Superunie haalt nu een groot deel van de Beemsterkaas uit de supermarkten.

Als kleine coöperatie is Cono al meer dan 100 jaar eigendom van haar boeren. Zij betalen aan de boeren een eerlijke melkprijs om onder meer hun koeien in de wei te laten grazen. Met de prijs die Superunie wil betalen voor de Beemster kaas, kan Cono geen eerlijke melkprijs en dus geen goede boterham bieden.

Cono werkt met het “Zuivel met Zorg” project, ook wel 'Caring Dairy' genoemd. Dit startte in 2003 als onderdeel van Ben & Jerry's “Duurzame Inkoopprogramma”. Van 11 melkveehouders die actief dit duurzame melkveehouderij programma hielpen te ontwikkelen, is Caring Dairy door samenwerking tussen Ben & Jerry's en Beemsterkaas gegroeid naar 500 melkveehouders, met meer dan 25.000 koeien.


Bij 95% van de Cono-veehouders lopen de koeien in de wei. Weidegang zorgt voor een meer evenwichtige samenstelling van de melk, met meer onverzadigde vetzuren en Omega 3-vetzuren. Cono stimuleert veehouders om de koeien buiten te laten grazen, door veehouders die de koeien buiten laten lopen een weidegangpremie van 0,50 euro per 100 kilogram melk te betalen.

De Partij voor de Dieren Noord-Holland is van mening dat koeien het grootste deel van het jaar de wei in moeten kunnen. En ook dat de Provincie de regionale productie en afzet van dier- en milieuvriendelijke veehouderij- en landbouwproducten moet bevorderen. Samen met de veehouderijsector, dieren-, natuur- en milieuorganisaties moet er gewerkt worden aan een vergoedingensysteem voor ‘natuur- en diervriendelijke diensten’. De premie die Cono de boeren biedt, past hierin.

Uiteindelijk ligt de macht over natuur- en diervriendelijkheid bij de consument. Die bepaalt hoe diervriendelijk hij koopt en bij welke supermarkt. De Partij voor de Dieren fractie in Noord-Holland roept dan ook op om Superunie te laten weten dat Beemsterkaas, alleen al om zijn diervriendelijke afkomst, weer terug moet in de schappen.
U kunt Superunie een e-mail of een brief (C.I.V. Superunie B.A. Postbus 80, 4153 ZH Beesd) sturen.

Voor meer informatie over de boycot kunt u kijken op de site van Cono.
Voor standpunten van de Partij voor de Dieren Noord-Holland leest u hier het programma.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief